Sudac mora biti lider i komunikator

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Identican prodorni pogled kao nekad, i dalje bez dlake na glavi i umjesto sudackog dresa - odijelo. Pierluigi Collina deset godina nakon sudenja finala Lige prvaka u Barceloni i osam nakon dijeljenja pravde u finalu SP-a 2002. nije se promijenio ni za - dlaku.

U Rovinju je  u petak sudjelovao kao predavac na Weekend media festivalu i govorio na temu "Donošenje odluka".

Nakon odradenog 40-minutnog predavanja odgovarao je na pitanja najprije onih koji su slušali predavanje, a potom pripadnika sedme sile koji su se sjatili oko njega.

- Na svakom predavanju ovo je prvo pitanje koje me doceka. Protiv sam uvodenja tehnologije, jer onda bi se izgubila draž nogometa, odnosno onaj dio humanosti koji ima taj sport. Ali sam zato za sve ostalo što može pomoci po tom pitanju. Evo, UEFA je uvela eksperiment s dva dodatna pomocna suca lani u Europskoj ligi i ove godine u Ligi prvaka. Mislim da to dobro funkcionira, rekao je Collina.

- Istina, neki su sportovi uveli tehnologiju, ali niti tenis ne možete usporedivati s nogometom, a niti americki nogomet s nogometom koji igramo mi. Radi se o drugacijim pravilima i o drugacijim sportovima, nastavio je.

- U nogometu se danas vrti velik, golem novac. Finale posljednje Lige prvaka je bilo "teško" 350 milijuna eura, 15 posto više nego prethodno. U sezoni 2009/10 UEFA je klubovima sudionicima Lige prvaka podijelila 1,09 milijardi eura. Kad je takav novac u igri normalno je da je uloga suca važnija, ali da je i pritisak puno veci. Kako se nositi s njim?

Priprema je kljuc svega. I tjelesna, ali i psihicka. Nije lako donijeti odluku, a mi suci imamo svega pola sekunde vremena da to odlucimo - kazao je Collina citiravši potom Thomasa Jeffersona, treceg americkog predsjednika i autora Deklaracije o neovisnosti koji je kazao "bolje odgoditi odluku nego donijeti pogrešnu".

- Da, ali mi je ne možemo odgoditi - dodao je 50-godišnji Collina koji je potom govorio o sudenju u finalu Lige prvaka 1999. u Barceloni kad je Manchester United u sudackoj nadoknadi totalno preokrenuo vodstvo Bayerna, cije je igrace Collina morao tješiti. Uz to priložio je integralnu UEFA-inu snimku u trajanju od tri minute.

- Bilo je 95 tisuca ljudi na toj utakmici i možete misliti kakav je pritisak. A na ovakvu završnicu se nikad ne možeš pripremiti, a moraš je odsuditi. Zato je priprema bitna.

Dodao je Collina da sudac na terenu mora biti i komunikator i lider i da mora što bolje prije utakmice prostudirati taktiku momcadi i pojedine igrace. Što se tice uspjeha u sportu, citirao je Gerarda Houlliera, nogometnog trenera: "Uspjeh ne možeš programirati, ali se možeš pripremati za njega."-

Što se bolje spremiš manje ceš pogriješiti i sudit ceš sve bolje i sve važnije utakmice. Ja sam imao tu privilegiju i cast da sudim i finale Svjetskog prvenstva i Lige prvaka - rekao je Collina.

Napomenuo je da je na finale SP-a morao doci cak 2 sata i 45 minuta prije pocetka utakmice, za razliku od uobicajenih 70-80 minuta. Tratio je vrijeme, kaže, razgovarajuci kako s igracima Brazila i Njemacke, tako i s njihovim trenerima.


Podijeli: Facebook Twiter