Sud zabranio objavu kodova za luksuzne automobile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski sud zabranio je informatičkom stručnjaku objavu znanstvenog rada koji bi otkrio tajne kodove za paljenje motora luksuznih automobila poput Porschea, Audia, Bentleya i Lamborghinija, smatrajući da bi to moglo dovesti do krađe milijuna vozila.

Flavio Garcia sa sveučilišta u Birminghamu "razbio" je postojeći sigurnosni sistem tako što je otkrio jedinstveni algoritam koji automobilu omogućuje da prepozna identitet ključa za paljenje motora, piše britanski list The Guardian.

Zabranom u Velikoj Britaniji završeno je tek jedno poluvrijeme u slučaju koji je pokrenuo Volkswagen, vlasnik tih četiriju luksuznih automobilskim marki, protiv Garcie i još dvojice nizozemskih stručnjaka za dešifriranje. Sud je odlučio da bi objava "mogla omogućiti sofisticiranim kriminalnim bandama da razbiju sigurnosne kodove i ukradu automobile".

Vozila su zaštićena sustavom Megamos Crypto, algoritmom koji dešifrira kod između ključa i motora. Znanstvenici su svoj rad željeli objaviti u kolovozu na simpoziju o sigurnosti u Washingtonu, ali im je sud to privremeno zabranio. Volkswagen je od autora zatražio da objave prerađenu verziju studije bez kodova, ali su oni to odbili.

Garcia i njegovi kolege Baris Ege i Roel Verdut kažu da su oni "odgovorni znanstvenici koji rade odgovoran znanstveni posao" i da im je cilj poboljšati sigurnost, a ne pomoći kriminalcima da kradu luksuzne automobile. Oni tvrde da "javnost ima pravo znati koje su slabosti sigurnosnih sustava na koje se oslanjaju" i da u suprotnom to "automobilska industrija i kriminalci to znaju, a javnost ne". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter