Sud vratio na posao umašku pročelnicu

Gradska palača - na čelo odjela za pravne poslove bivša se pročelnica mora vratiti u roku od mjesec dana (J. PREKALJ)
Gradska palača - na čelo odjela za pravne poslove bivša se pročelnica mora vratiti u roku od mjesec dana (J. PREKALJ)

Elvira Petretić Percan odlukom Upravnog suda u Rijeci od 26. kolovoza mora u roku od 30 dana biti vraćena na radno mjesto pročelnice Upravnog odjela za pravne poslove i imovinu Grada Umaga, s kojeg je smijenjena prošle godine 9. srpnja odlukom gradonačelnika Vilija Bassanesea. Isto tako, tom sudskom presudom bivšoj pročelnici pripadaju sva prava iz službe koja je imala prije razrješenja, u što spada, među ostalim, i isplata razlike u plaći. Grad sada ima mogućnost žaliti se Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske u roku od 15 dana, ali žalba ne odgađa izvršenje naloga presude.

Umjesto Petretić Percan za vršiteljicu je dužnosti lani postavljena Maja Galović, koja je šest mjeseci kasnije, nakon raspisanog natječaja, postala i pročelnicom, a Petretić Percan je onomad postavljena na slabije plaćeno mjesto više savjetnice za pravne poslove na kojem je do tada bila Galović. U odluci o smjeni pisalo je da se to dogodilo "zbog potrebe službe", za što je Petretić Percan kazala da ne postoji u zakonu, a drugi razlozi nisu bili navedeni.

Ove godine u lipnju donijeta je nova sistematizacija kojom je radno mjesto više savjetnice ukinuto pa je Petretić Percan dobila, a sudska odluka sada poništila, rješenje o stavljanju na raspolaganje, s kojim je mogla biti raspoređena negdje drugdje. U slučaju da radnog mjesta za nju ne bi bilo, trebao joj je uslijediti otkaz, što je Petretić Percan na kraju i očekivala - tri godine pred mirovinom. No, prije nego je dobila presudu iz Rijeke kojom je ipak sve riješeno, Petretić Percan prijavila je Bassanesea upravnoj inspekciji, jer je sistematizacija donijeta na nepostojećem kolegiju gradonačelnika. K tome, zbog svega što joj se u zadnjih godinu dana događalo, žalila se sindikatu i udruzi Mobbing. Tužbu protiv Grada, koju je naposljetku dobila, podnijela je lani 2. kolovoza.

Jučer do zaključenja teksta nismo dobili očitovanje Bassanesea, kojeg smo pitali kojeg će datuma točno Petretić Percan vratiti na njeno staro radno mjesto.

- Gradonačelnik sa mnom nije ni jednom htio razgovarati, a tražila sam sastanak mnogo puta preko tajnice, pročelnika i elektronskom poštom. Mogli smo bez svega toga, jer ako više nije bilo mogućnosti za suradnju i ako više nije imao povjerenja u mene, onda smo se mogli ljudski dogovoriti. Tada bih bez problema pristala na drugo radno mjesto, kazala je Petretić Percan, koja se u ponedjeljak vraća na posao nakon bolovanja. (T. KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter