Sud u Strasbourgu presudio u korist Mladine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu dao je za pravo slovenskom tjedniku Mladina koji se žalio na presudu slovenskih sudova, uključujući i ustavni sud, po kojoj su nekadašnjem zastupniku u parlamentu Srečku Prijatelju bili dužni platiti 2.900 eura jer su ga u jednom članku nazvali "cerebralnim invalidom".

Europski sud za ljudska prava u svojoj je presudi naveo da je Mladini u Sloveniji time bilo kršeno pravo na slobodu izražavanja iz Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Presuda iz Strasbourga trebala bi poslužiti kao udžbenik slovenskim sudovima, pa i ustavnom sudu, kad je riječ o prosuđivanju novinarske slobode, prava na satiru i odnosa između ljudi koji imaju moć i novinara, rekao je glavni urednik Mladine Grega Repovž.

Tjednik je bivšeg parlamentarnog zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Prijatelja nazvao cerebralnim invalidom zbog toga što je prilikom rasprave o pravima istospolnih zajednica iz zastupničkih klupa vrijeđao homoseksualce i rugao im se, "imitirajući" njihovo navodno ponašanje u nekim životnim situacijama.

Prijatelj je kasnije bio osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog prijetnji i iznude, pa mu je oduzet zastupnički mandat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter