Sud u Sarajevu osobodio Miroslava Kutlu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je molbu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za izvršenje inozemne sudske presude u postupku protiv hrvatskog poduzetnika Miroslava Kutle, te ga praktično oslobodio, saznaje agencija Anadolija (AA) iz više izvora.

Kutlina obrana u BiH nije htjela komentirati ovaj slučaj, a osobe bliske Kutli potvrdile su za tu agenciju da je on "sada slobodan građanin u BiH". Na ovaj način su potvrđene i ranije najave njegovog odvjetnika Damira Alagića kako "Kutle neće odgovarati".

Prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2009. godine, a koju je djelomično u pogledu kaznene sankcije preinačio Županijski sud u Zagrebu, Kutle je u Hrvatskoj osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju.
U obrazloženju presude sarajevski sud je naveo da je prema Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija između BiH i Hrvatske uvjet za izvršenje kazne da "djelo na kojem se zasniva pravomoćna presuda bude kazneno djelo prema pravu obje države".

Sud je, međutim, našao da se u ovom konkretnom slučaju ne radi o "istim zakonskim opisima navedenih kaznenih djela u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH".

Sud, također, smatra da je izvršenje pravomoćne i izvršne presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u slučaju protiv Miroslava Kutle protivno Sporazumu o međusobnom izvršenju sankcija između BiH i Hrvatske, odnosno protivno "načelu zakonitosti i vremenskom važenju Krivičnog zakona". (NL portal)


Podijeli: Facebook Twiter