Sud u Bujama: Vatikan nije dostavio traženi dokument

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski benediktinci, odnosno njihova pulska tvrtka Abbazia d.o.o., više nemaju red prvenstva u knjiženju nad zemljištem u Dajli, prema nepravomocnom rješenju Opcinskog suda u Bujama koje smo jucer dobili na uvid.

Sud je odbio provesti, kako to stoji u rješenju sutkinje Margarete Vivoda, zabilježbu opravdanja predbilježbe prava vlasništva koju je Abbazia d.o.o. zatražila temeljem famoznog sporazuma o uredenju medusobnih odnosa.

Taj je sporazum, podsjetimo, potpisan 13. srpnja u Puli, a specifican je po tome što je zbog njega papa Benedikt XVI. nakratko suspendirao poreckog i pulskog biskupa Ivana Milovana i župnika Milevoja Korena, koji nisu htjeli staviti svoj potpis na taj dokument, te je umjesto njih, kao potpisnika sporazuma u ime Porecke i pulske biskupije i Župe Dajla, imenovao španjolskog biskupa mons. Santosa Avrila y Castella.

Sutkinja u rješenju navodi da u Papinoj odluci, kojom ovlašcuje španjolskog biskupa za potpisivanje sporazuma, "nedostaje ovlaštenje za zakljucenje ugovora s tvrtkom Abbazia".

Sudu nije predoceno ni dodatno ovlaštenje, vec mu je 3. kolovoza dostavljena potvrda da je španjolski biskup imao punu ovlast za zakljucenje sporazuma i s tvrtkom Abbazia. No, sutkinja Vivoda to nije prihvatila, vec je navela da sudu nije dostavljena punomoc Benedikta XVI. koji je osobno ovlastio mons. Santosa Avrila y Castella za zakljucenje sporazuma. Prema njenom zakljucku, takvo što nece biti moguce naknadno ispraviti. Naime, u rješenju se navodi da se takav nedostatak u prijedlogu za uknjižbom na zemljište "ne može popraviti nekom ispravom sastavljenom nakon podnošenja prijedloga za upis".

Benediktincima sada ne preostaje drugo nego uložiti žalbu na ovo rješenje Županijskom sudu. Ukoliko viši sud potvrdi odluku opcinskog i rješenje postane pravomocno, Abbazia d.o.o. gubi red prvenstva u knjiženju na više stotina hektara zemljišta u Dajli i njenoj okolici. U redu za knjiženje vec ceka država, koja želi vratiti zemljište koje je koncem 1990-ih u postupku denacionalizacije dodijelila Poreckoj i pulskoj biskupiji i Župi Dajla.

Podsjetimo da je ministar pravosuda Dražen Bošnjakovic pocetkom kolovoza donio odluku kojom se proglašavaju ništavnim ranija rješenja Ureda državne uprave Istarske županije, a kojima je u upravnom postupku zemljište na podrucju bivšeg benediktinskog samostana u Dajli bilo dodijeljeno Crkvi.

U meduvremenu su na Upravni sud pristigle tužbe protiv države, odnosno rješenja ministra Bošnjakovica. Njih su podigli Župa Dajla, koju zastupa Državno tajništvo Svete Stolice, hrvatska firma talijanskih benediktinaca Abbazia, zatim tvrtka Golf - Istra magica iz Buja i poduzetnik Mate Vekic iz Trsta kao vlasnici zemljišta koje su kupili od Porecke i pulske biskupije. Državu je tužila i frankfurtska banka LHB Internationale Hadelbank, koja je tvrtki Golf - Istra magica dala 11,5 milijuna eura kredita s hipotekom na te njegove nekretnine.

U toj pravnoj zavrzlami postoji još zainteresiranih vlasnika koji su od Crkve kupovali manje parcele, poput grožnjanskog nacelnika Rina Duniša, no oni zasad šute. Ukoliko sud potvrdi odluku ministra svi koji su stekli vlasništvo nad zemljištem kupivši ga od Crkve, više nece biti njegovi vlasnici. (Bojan ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter