Sud tek 9,7 posto djece razvedenih povjeri očevima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmjene Obiteljskog zakona, koje je Ministarstvo socijalne politike i mladih ovih dana, doduše samo u tezama, "pustilo" u javnu raspravu, trebale bi donijeti pozitivne promjene u korist djece u brakorazvodnim parnicama roditelja, i nakon njihovog razvoda.

Između ostalog, roditelj s kojim dijete ostaje, u pravilu majka, s djetetom nastavlja živjeti u zajedničkom stanu do djetetove punoljetnosti, a roditelji će prije razvoda, općenito, morati na obavezno savjetovanje tijekom kojeg će, umjesto sudova, sami sastavljati plan roditeljske skrbi.

Roditelj koji se kasnije tog plana ne bude pridržavao, najave su Ministarstva, bit će financijski kažnjavan, a ukoliko roditelji plan uopće ne donesu, narednih pola godine sud neće uzeti u obzir niti njihov zahtjev za razvod.

Ne postignu li sporazum ni za šest mjeseci, roditeljski plan donosi sud, pri čemu svog odvjetnika u tom procesu dobiva i dijete, a odvjetnički trošak podmiruje roditelj koji dogovor opstruira, ili čak oba roditelja.

S mnogim tezama izmjena zakona udruge koje okupljaju roditelje, mahom očeve, koji su spriječeni sudjelovati u životima svoje djece, ili ne mogu sudjelovati onoliko koliko je djetetu potrebno, međutim, nisu zadovoljne. Nadaju se da će konačni zakon riješiti brojne nedoumice koje sada stoje u objavljenim tezama.

Kako napominje Oliver Čanić, predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo, jedan od problema je to što se, i dalje, nigdje ne spominju kriteriji na temelju kojih se djeca povjeravaju jednom od roditelja na zajednički život.

Posljedica toga je, kažu podaci Državnog zavoda za statistiku, da je samo 9,7 posto djece u 2011. godini povjereno očevima, odnosno sudovi djecu automatizmom, misleći da je tako "najsigurnije", povjeravaju majkama. Nadalje, napominje Čanić, teze koje je iznjedrilo Ministarstvo nigdje ne predviđaju sankcije za nesavjesne djelatnike sustava.

Kako kaže, nada se da će najava financijskog kažnjavanja roditelja koji se ne pridržava plana roditeljstva ući i u zakon, ali da će detaljno biti definiran i moratorij na razvod tijekom šest mjeseci. Za sada, naime, nije poznato što se tijekom tog perioda događa s djecom, odnosno kako će se urediti sudjelovanje roditelja u skrbi i odgoju djece. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter