Sud: Shell djelomično odgovoran za izlijevanje nafte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemski sud u srijedu je presudio da je naftna tvrtka Royal Dutch Shell djelomično odgovorna za zagađenje ušća rijeke Niger u južnoj Nigeriji, uz objašnjenje da je uprava tvrtke trebala spriječiti sabotažu na jednom od svojih postrojenja.

Sud u Haagu naredio je tvrtki da isplati odštetu, čija visina nije poznata, jednome poljoprivredniku, no odbacio je ostale točke optužnice podignute protiv nizozemske tvrtke. Aktivisti za očuvanje i zaštitu okoliša ovaj su slučaj smatrali svojevrsnim pokusom za multinacionalne holding tvrtke odgovorne za navodne štete nastale u drugim državama.

Četiri Nigerijca i grupa za zaštitu okoliša Friends of the Earth tužili su 2008. Shell i druge kompanije odgovorne za zagađenje okoliša nakon triju izlijevanja nafte 2004., 2005. i 2007. u Nigeriji, najvećoj afričkoj energetskoj sili. Nigerijski ribari i poljoprivrednici zatražili su odštetu, tvrdeći tada da više ne mogu prehranjivati svoje obitelji, jer je njihova zemlja zagađena naftom koja je iscurila iz Shellovih postrojenja.

Shellova uprava od početka je za incident krivila kradljivce nafte. "Prava tragedija ušća rijeke Niger je neprestana kriminalna aktivnost, uključujući sabotaže, krađe i ilegalno rafiniranje, koje izaziva češće izlijevanje nafte", priopćili su ranije iz Shella.

Sud je u srijedu potvrdio argument Shella da je izlijevanje nafte posljedica sabotaže, a ne lošeg održavanja postrojenja, kako su tvrdili Nigerijci. "Podružnica Shella u Nigeriji trebala bi i mogla bi spriječiti ovakve sabotaže na vrlo jednostavan način. Zbog toga je okružni sud odlučio da podružnica Shella u Nigeriji treba platiti odštetu tužitelju", stoji u objašnjenju suda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter