Sud potvrdio prvu optužnicu protiv Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cjelosti je potvrdena prva optužnica protiv bivšeg premijer Ivo Sanader koja ga tereti za ratno profiterstvo, to jest uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj, izvijestila je novinare USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš.

Nakon dvostanog rocišta zatvorenog za javnost, USKOK-ova tužiteljica je brojnim novinarima okupljenim ispred zagrebackog Županijskog suda kazala da je optužno vijece potvrdilo optužnicu zbog ratnog profiterstva te da je zadovoljna tom odlukom. Kratko je dodala da ce spis sada biti dostavljen drugom vijecu koje ce odrediti pripremno rocište na kojem ce se odrediti pocetak sudenja.

Laptoš nije željela otkriti pojedinosti sa sjednice optužnog vijeca, kojim je predsjedala sutkinja Tanja Pavelin-Borzic, opravdavši se da je rocište tajno.

Sanadera prva optužnica tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granica primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.



Naime, bivši premijer Ivo Sanader u petak je prvi put doveden na zagrebacki Županijski sud na sjednicu optužnog vijeca koje je odlucivalo o osnovanosti prve USKOK-ove optužnice koja ga tereti za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Prvo Sanaderovo pojavljivanje na sudu obilježile su velike sigurnosne mjere u i oko zgrade suda na Zrinjevcu.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a je oko 12.30 sati, pola sata prije zakazane sjednice optužnog vijeca, dovezen u crnom policijskom kombiju, koji je u pratnji vozila pravosudne policije ušao u dvorište suda kroz stražnji ulaz u Petrinjskoj ulici.

Optužno vijece, suprotno uobicajenoj praksi, zasjedalo je u dvorani istražnog centra u prizemlju, a svi hodnici kojima ce bivši premijer prolaziti bit ce ispražnjeni.

Iako se i ranije susreo sa sucem istrage kada se odlucivalo o produljenju pritvora, Sanader nije dovoden u zgradu na Zrinjevcu, vec je rocište održano u Remetincu, gdje je bivši premijer zatvoren od izrucenja Hrvatskoj, sredinom srpnja ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter