Sud potvrdio 50 godina zatvora za Taylora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posebni sud za Sierra Leone potvrdio je u četvrtak u žalbenom postupku presudu bivšemu predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru koji je osuđen na 50 godina zatvora zbog zločina počinjenih protiv čovječnosti, izvijestio je sudac George King.

To je zadnja faza maratonskog procesa koji se vodio protiv bivšega predsjednika te zapadnoafričke države i trajao je više od sedam godina. Taylor bi trebao biti prebačen u zatvor u inozemstvu gdje će izdržavati kaznu, a o tomu će odlučiti sud. Suci su odbacili većinu žalbi koje je uložila obrana.

65-godišnji Taylor u travnju 2012. proglašen je krivim za poticanje i pomaganje ratnih zločina za vrijeme građanskoga rata o čemu je presudu donio UN-ov sud za ratne zločine, gotovo pet godina nakon što je Tayloru počelo suđenje u Nizozemskoj.

Afrički diktator optužen je po 11 točaka optužnice - za ubojstva, silovanja, novačenje djece u vojsku i stavljanje žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu devedesetih godina u kojima je ubijeno 250.000 ljudi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter