Sud Pistoriusu odobrio puštanje uz jamčevinu

Oscar Pistorius (AFP)
Oscar Pistorius (AFP)

Južnoafrički sud odobrio je Oscaru Pistoriusu puštanje uz jamčevinu, nakon što je prošli tjedan u drugostupanjskom postupku osuđen za ubojstvo, a on je najavio i da će se na novu presudu žaliti ustavnome sudu, rekao je u utorak njegov odvjetnik Barry Roux.

Pistorius je prošli tjedan dobio novu presudu kojom je ubojstvo iz nehata preinačeno u ubojstvo, ali još mu nije izrečena nova kazna, koja bi mogla iznositi najmanje 15 godina.

Prihvaćena mu je jamčevina od 10.000 randa (oko 4.900 kuna), rekao je sudac Aubrey Ledwaba na Visokom sudu u Pretoriji.

Puštanje uz jamčevinu ima nekoliko uvjeta, među ostalim da bude u kućnom pritvoru te da može izlaziti između 7 sati i podneva u promjeru od 20 kilometara od kuće. Imat će i elektronski nadzor, a mora predati putovnicu.

Podnoseći zahtjev za odobrenjem jamčevine zbog presude za ubojstvo Reeve Steenkamp, Roux je također kazao da će se sportaš žaliti na presudu, ali nije poznato na čemu će se temeljiti žalba.

Paraolimpijskom prvaku prijeti izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od najmanje petnaest godina zbog ubojstva djevojke na Valentinovo 2013. Tijekom suđenja sportaš se branio objasnivši sudu da je mislio da je riječ o provalniku. 

U ranijem postupku kada je osuđen za ubojstvo iz nehata dobio je pet godina zatvora, a nakon odsluženih godinu dana pušten je i bio je u kućnom pritvoru. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter