Sud oslobodio Agima Cekua

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarski je sud oslobodio bivšeg kosovskog premijer Agima Cekua, uhicenog u utorak u Bugarskoj temeljem Interpolova naloga za uhicenje koji je zatražila Srbija 2002. Glasnogovornik suda u jugozapadnom bugarskom gradu Custendilu, gdje je Ceku (48) bio pritvoren, izvijestio je da je sud, nakon pregleda dokumenata utvrdio kako nema potrebe Cekua zadržati u pritvoru niti ga izruciti Srbiji.

Srbija je optužila Cekua, bivšeg celnika kosovskih albanskih snaga tijekom rata 1998-99., kao i neke druge celnike, poput sadašnjeg premijera Hashima Thacija, za ratni zlocin nad Srbima. Bugarska policija uhitila ga je u utorak na bugarsko-makedonskoj granici, prema staroj Interpolovoj tjeralici koju je objavila Srbija. Kosovska vlada zatražila je od Interpola i drugih zemalja da ignoriraju srbijanski zahtjev.

Ovo je cetvrti put da je Ceku uhicen, no nije nikada bio izrucen. Vlasti u Sloveniji, Madarskoj i Kolumbiji u takvim prilikama nisu ga izrucile Beogradu. Ceku je i hrvatski državljanin, sudionik Domovinskog rata koji je u HV-u napredovao do cina brigadira. HV je napustio kako bi se prikljucio OVK-u u ratu na Kosovu. Ceku je u Bugarsku doputovao na poziv bivšega ministra vanjskih poslova Solomona Passyja.


Podijeli: Facebook Twiter