Sud odobrio izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Perković ipak će biti izručen Njemačkoj, nepravomoćna je odluka izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić izjavila je novinarima da je sud odlučio udovoljiti njemačkom zahtjevu za Perkovićevim izručenjem te da nije prihvatio argumente obrane.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će žalbu na tu odluku uputiti Vrhovnom sudu čim dobije pisano rješenje.

Vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića zaključilo je da bivši čelnik jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, treba biti izručen Njemačkoj, koja ga tereti da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu.

Kako je riječ o nepravomoćnoj odluci, o Perkovićevoj sudbini odlučivat će Vrhovni sud, koji pravomoćnu odluku mora donijeti tri dana nakon što primi žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća.

Nobilo je već ranije najavio da će njegov branjenik, ako ga izruče, progovoriti o svemu što zna te da će se u konačnici obratiti i Ustavnom sudu.

Perković od početka odbacuje njemačke optužbe da je povezan s Đurekovićevim ubojstvom, kao i njegov nekadašnji šef u jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti Zdravko Mustač, o čijem će izručenju sutra odlučivati sud u Velikoj Gorici. Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

U nekoliko medijskih istupa Nobilo je tvrdio da je privatnom istragom utvrdio da pripadnici Službe državne sigurnosti iz Hrvatske nisu sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu, već da su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore. (Hina)

Reakcije stranaka, bez komentara iz vlasti

Odluka o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj tek je prvostupanjska, ali kada bude pravomoćna, kakva god da bude, svi je trebaju poštivati, rekao je Hini predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Smisao europskog uhidbenog naloga, po Lesarovim riječima, jest da o njegovom izvršenju odlučuje pravosuđe, a ne izvršna i zakonodavna vlast.

Predsjednica HSP-a Dr. Ante Starčević Ruža Tomašić rekla je da se nada da će u Hrvatskoj vrijediti ista pravila za sve s obzirom da se, kada je general Ante Gotovina bio u bijegu, govorilo da se on mora predati, da Hrvatska ne bude talac jednog čovjeka.

"Sada, međutim, vladajući i njima bliski mediji guraju posve drugu priču te pokušavaju javnosti tumačiti da bi izručenje bilo opasno za opstojnost hrvatske države jer je Perković nabavljao oružje za vrijeme embarga. No, ako Nijemci žele pokrenuti pitanje kršenja embarga trebali bi pokrenuti sasvim novi postupak", istaknula je Tomašić.

Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a kaže da će biti zanimljivo čuti reakcije premijera Zorana Milanovića i vladajućih stranaka na odluku Županijskog suda, s obzirom da su, kako tvrdi, "indirektno obrazlagali da su ustavne promjene pokrenuli ne bi li omogućili pokretanje postupka protiv Perkovića u Hrvatskoj".

"Nakon odluke Županijskog suda, postavlja se pitanje zašto su srljali u ustavne promjene", rekao je Šišljagić.

HDZ nije želio ništa reći; iz te su stranke poručili samo da ne komentiraju postupke koji su u tijeku, a jednako su učinili i iz SDP-a. Iz HNS-a, koji je također odbio komentirati odluku o Perkoviću, poručili su da političke stranke ne bi trebale komentirati sudske odluke jer su one, kaže HNS, pitanje pravosuđa.

Ministarstvo pravosuđa, kao ni Ured predsjednika Republike nemaju komentara na prvostupanjsku presudu u slučaju Perković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter