Sud odbio tužbu kitova ubojica protiv SeaWorlda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okružni sud u San Diegu odbacio je tužbu protiv vodenog parka SeaWorld koju je u ime pet orki - kitova ubojica podigla organizacija za zaštitu životinja PETA.

PETA je u ime kitova Tilikum i Katina iz SeaWorlda u Orlandu, te Kasatka, Corky i Ulises iz San Diega podigla tužbu u kojoj se traži da im se odobre ista ustavna zaštita od ropstva kao i ljudima. PETA-ini odvjetnici su naveli kako se kitovi ubojice u vodenim parkovima tretiraju kao robovi, jer su prisiljeni živjeti u malim bazenima i svakog dana nastupati pred publikom. Tužitelji su se pozvali na 13. amandman americkog ustava kojim je ukinut svaki oblik ropstva ili prisilnog sužanjstva u SAD-u.

"Kao što ne zavisi ni od rase, spola ili etnicke pripadnosti roba, ropstvo ne zavisi ni od njegove vrste. Prinuda, ponižavanje i podcinjavanje su osnovne odlike ropstva kojima su i ove orke izložene", naglasio je odvjetnik PETA-e.

Sud je odbio tužbu uz obrazloženje kako kitovi nemaju ista konstitutivna prava kao i ljudi. "Jedina razumna interpretacija 13. amandmana je da se on odnosi na osobe, a ne orke. Povijesni i suvremeni izvori otkrivaju da se pojmovi ropstvo i prisilno ropstvo referiraju samo na osobe," pojasnio je sudac Jeffrey Miller.

Pravna služba Sea Worlda pozdravila je odluku suda smatrajuci kako je slucaj cisto gubljenje vremena i novaca, dok su u PETA-i razocarano utvrdili kako sudska odluka nece promijeniti cinjenicu da orke žive kao robovi u vodenim parkovima.

Bio je ovo prvi slucaj u povijesti americkog pravosuda u kojem se odlucivalo trebaju li životinje uživati istu ustavnu zaštitu kao i ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter