Sud obustavio proces protiv Strauss-Kahna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki sudac Michael Obus odlucio je u utorak obustaviti postupak protiv Dominique Strauss-Kahna koji je bio optužen za seksualni napad, na zahtjev tužitelja koji je odustao od tužbe zbog utvrdenih laži u iskazima sobarice hotela Sofitel u New Yorku.

Time je okoncana tromjesecna sudska saga koja je koštala Strauss-Kahna funkcije predsjednika Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) i teško naštetila njegovu ugledu. Bivši francuski ministar bio je optužen po sedam tocaka, medu kojima su pokušaj silovanja i seksualni napad.

Državni tužitelj New Yorka Cyrus Vance pojasnio je da je Nafissatou Diallo, sobarica koja je optužila Strauss-Kahna da ju je prisilio na oralni seks u apartmanu hotela Sofitel 14. svibnja, lagala u više navrata istražiteljima. Ona je, po tužitelju, dala tri kontradiktorne verzije onoga što se dogodilo.

Takve izjave ozbiljno su naštetile njezinoj vjerodostojnosti u tom slucaju, dodao je tužitelj koji nije želio riskirati da izgubi proces. Sobaricin odvjetnik smatra da je sudac "odbio pravo jedne žene da izbori pravdu u slucaju silovanja", dok su odvjetnici Strauss-Kahna kazali da su od pocetka tvrdili da je njihov klijent nedužan.

Newyorški sud prije toga odbacio je zahtjev da se odredi posebni tužitelj u slucaju protiv Strauss-Kahna što su zatražili Diallo i njezini odvjetnici nakon što je tužitelj izvijestio sud da odustaje od tužbe. Još nije poznato hoce li bivši šef MMF-a odmah dobiti putovnicu i moci napustiti Sjedinjene Države.


Podijeli: Facebook Twiter