Sud: NSA-ino špijuniranje neustavno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikupljanje podataka o skoro svakom telefonskom pozivu Amerikanaca, koje vrši Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), je vjerojatno neustavno, presudio je u ponedjeljak američki savezni sudac i suspendirao prikupljanje informacija na dva telefonska klijenta koji su tužili Obaminu administraciju, javile su agencije i američki mediji.

Dovevši u pitanje zakonitost američkog špijuniranja telekomunikacija, okružni sudac Richard Leon u Washingtonu je presudio kako vladin program vjerojatno krši prava Amerikanaca prema četvrtom amandmanu američkog ustava koji zabranjuje neopravdano pretraživanje i zapljenu, navodi internetska stranica Politico.

Sudac je također rekao kako ministarstvo pravosuđa nije upjelo dokazati da je prikupljanje informacija pomoglo u sprječavanju terorističkih napada. "Ne mogu zamisliti 'neselektivnije' i 'proizvoljnije kršenje' nego što je sustavno i visokotehnološko prikupljanje i zadržavanje osobnih podataka o praktički svakom građaninu radi njihova ispitivanja i analiziranja bez sudskog odobrenja", napisao je Leon, kojega je imenovao bivši predsjednik George W. Bush.

Postupajući po tužbi konzervativnog pravnog aktivista Larryja Klaymana, Leon je izdao privremenu zabranu NSA-u da prikuplja tzv. metapodatke s računa u telefonskoj tvrtci Verizon Klaymana i jednog od njegovih klijenata. Sudac je, ipak, naredbu stavio u mirovanje kako bi omogućio žalbu. 

Američko ministarstvo pravosuđa razmatra presudu. "Mislimo da je program u skladu s ustavom kao što su utvrdili prethodni suci", rekao je u priopćenju glasnogovornik Andrew Ames, navodi Reuters. 

Ministarstvo pravosuđa uvjerilo je sud kako prikupljanje metapodataka zapravo nije pretraživanje po četvrtom amandmanu jer su te informacije i inače na raspolaganju telefonskim tvrtkama radi izdavanja računa te da ih te tvrtke daju dragovoljno. Zagovornici građanskih prava prikupljanje podataka smatraju kršenjem prava na privatnost i u tužbama su zatražili okončanje programa dok američka vlada kaže kako je mogućnost pretraživanja podataka ključna za borbu protiv terorističkih skupina poput al Qaede.

Leon je napisao kako zna da njegova presuda nije ni izbliza posljednja riječ u ovom pitanju koje će skoro sigurno završiti pred američkim Vrhovnim sudom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter