Sud naredio Rusiji da oslobodi posadu Greenpeacea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni sud za pravo mora zatražio je u petak od Rusije da oslobodi posadu Greenpeaceova broda "Arctic Sunrise" u zamjenu za jamčevinu od 3,6 milijuna eura.

Tome se sudu, kojemu je sjedište u Hamburgu u Njemačkoj, žalila Nizozemska jer je brod plovio pod nizozemskom zastavom. Sud je zatražio od Rusije, u zamjenu za novčano jamstvo, da omogući brodu slobodnu plovidbu i da dopusti "svim zadržanim osobama (...) da napuste teritorij i pomorska područja u njezinoj nadležnosti".

Greenpeaceov brod "Arctic Sunrise" zaustavila je ruska obalna straža u Barentsovu moru 19. rujna. Posada s 30 ljudi, među kojima je bilo 28 aktivista nevladine organizacije iz osamnaest zemalja svijeta, privedena je i zatvorena. Aktivisti su uhićeni dok su pokušavali razviti transparent na naftnoj platformi ruske supertvrtke Gazproma u znak prosvjeda protiv energetskog iskorištavanja arktičkog područja.

Rusija je odlučila da neće sudjelovati u postupku na međunarodnome sudu, pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda nadležnom za rješavanje međunarodnih pomorskih sporova. Moskva je u petak reagirala rekavši da ne priznaje nadležnost toga suda u ovom slučaju. "Rusija polazi od načela da Međunarodni sud za pravo mora nije nadležan za slučaj Arctic Sunrisea", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ovog tjedna ruski sud je uz jamčevinu oslobodio 19 članova posade broda. Trideset osoba uhićenih u rujnu optuženo je za gusarstvo a poslije, koncem listopada, i za huliganstvo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter