Sud može proširiti ispitivanje ustavnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilikom razmatranja ustavnih tužbi, pa tako i prilikom razmatranja predsjednikovog zahtjeva za ocjenom ustavnosti dva važna zakona o umjetnoj oplodnji i o kriznom porezu, Ustavni sud nije vezan iskljucivo navodima iz zahtjeva, vec može i samostalno procjenjivati ustavnost preostalih odredbi spornih zakona.

Naime, Ustavni sud ima pravo samostalno pokrenuti ustavnosudski postupak i nevezano uz sporne clanke citirane u tužbama procijeniti i da je neki drugi dio zakona ili podzakonskog akta protivan Ustavu. Doduše, rijec je o ovlasti koja se ne koristi cesto i na koju su upuceni stanoviti prigovori iz Europske unije, ali svejedno je rijec o mogucnosti koja je otvorena.

Pod uvjetom da Ustavni sud utvrdi neustavnosti u spornim zakonima cija je ocjena tražena, jedina prava otvorena mogucnost je ukidanje neustavnih odredbi. U nekim drugim ranijim slucajevima nisu uvijek ukidane odredbe, vec je, recimo, stupanje na snagu odluke Ustavnog suda odgodeno za nekoliko mjeseci, u kojem je roku poslodavac trebao ispraviti nedostatak. No, takvo rješenje Ustavni sud primjenjuje iskljucivo kad se društveni odnosi na koje se odnose ukinute odredbe ne reguliraju drugim propisima.


Podijeli: Facebook Twiter