Suci tuže Vladu zbog nižih placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) uputila je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o placama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koji propisuje da Vlada posebnom odlukom odreduje sudacke place. Sudacka udruga vec neko vrijeme prosvjeduje protiv takvog zakonskog rješenja, a sad se odlucila od Ustavnog suda tražiti da presudi po tom pitanju. Rijec je o odredbi koja proizlazi iz posljednjih izmjena Zakona o placama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika iz ožujka 2009. godine, kad je Vlada, u sklopu mjera štednje, odlucila sucima smanjiti place. Medutim, smanjenje se provodilo na nacin da je Vladi dana ovlast propisivanja sudackih placa posebnom odlukom. Sudacka udruga stoga je podnijela tužbu Ustavnom sudu tvrdeci da se tako krše ustavna nacela vladavine prava, diobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti te nacela neovisnosti sudbene vlasti i stalnosti sudacke dužnosti.

Sve to, tvrde u UHS-u, proizlazi iz zakonskih izmjena kojima je materijalni status sudaca postao u potpunosti ovisan o izvršnoj vlasti i to bez ikakvih kriterija. A materijalni položaj sudbene vlasti ne bi smio ovisiti o dnevnopolitickim potrebama i odlukama.

- Ovlašcu koju Vlada ima osporenom izmjenom zakona ona izravno utjece na stalnost sudacke dužnosti i stabilnost sudbenog sustava uopce jer se politickim odlukama, koje ne mogu biti predmet bilo kakve objektivne provjere, može utjecati na ekonomsku neovisnost sudaca, a time se u pitanje dovodi i neovisnost sudbene vlasti, navodi se u zahtjevu sudacke udruge.

Ako bi se postojece rješenje nastavilo primjenjivati, smatraju suci, pojacat ce se odlazak sudaca u druge manje odgovorne, a bolje placene profesije.


Podijeli: Facebook Twiter