Suci su ovoga puta prevršili svaku mjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Istre 1961 prekinuli su niz od pet uzastopnih pozitivnih rezultata minimalnim porazom na gostovanju kod zagrebačke Lokomotive. Bio je to jedan od onih ogleda poslije kojeg se najmanje govorilo o "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu", a puno više o svemu ostalom. Kako to najčešće u ovakvim pričama biva, u prvi plan izbila je sudačka trojka na čelu s Osječaninom Andrejom Burilom koja je preko svake mjere tolerirala grubost domaćih igrača, a na drugoj strani označila nepostojeći ofsajd i tako prekinula akciju iz koje je Krešimir Prgomet postigao svoj prvijenac u "zeleno-žutom". Vrhunac je nastao kad je domaćinu dosuđen kazneni udarac poslije kojega je postignut jedini gol na utakmici, i to u akciji u kojoj na "kreč" vjerojatno ne bi pokazao na Pierluigi Collina, poznat upravo po dosuđivanju sličnih jedanaesteraca. Nakon posljednjeg sudačkog zvižduka trener Istre 1961 Igor Pamić, premda vruć, rekao je da je bolje o nekim stvarima šutjeti. Nekoliko dana kasnije odlučio je ipak nešto reći, čemu je zasigurno pridonijelo i ponovno gledanje te utakmice.

- Gledao sam snimku, itekako sam je dobro pogledao, no meni je sve bilo jasno već na samoj utakmici, još uvijek Paminjo nije skrivao razočarenje scenarijem po kojem su "zeleno-žuti" poraženi na Maksimiru. - Mislio sam ju čak pogledati skupa s igračima, no odustao sam od toga jer se te utakmice više ne želim niti sjećati. Vjerovao sam da su te gluposti prestale, barem u tolikim količinama, ali ispalo je da sam bio u krivu. I suci su ljudi, zna se i njima dogoditi greška, ali ovo već nije slučajnost kad uvijek na istim stadionima susreti idu u istom smjeru. Predobro poznajem hrvatsku ligu i hrvatski nogomet da ne bih bio oprezan. Rekao sam pred početak sezone da nas u njoj očekuje puno zamki, a jednu od tih osjetili smo mi u petak na našoj koži.

Ni približno toliko koliko i sucima, ali Paminjo neke stvari zamjera i svojim pulenima.

- U jednu ruku sam ljut i na svoje igrače, premda ne u pravom smislu te riječi. Imali smo dobar dan, igrali smo dobro, lopta je išla, dominirali smo i protivnika stjerali u kut te se čekao samo nokaut. Uspjeli smo čak i zabiti gol koji nam je sudac poništio, a kad imaš takav dan onda takvo suđenje iznervira igrače, okrene im mozak i oduzme im mirnoću. Najlakše je reći da su igrači plaćeni da budu koncentrirani i da nisu smjeli dozvoliti da ih sudačke odluke izbace iz ritma, no mi smo jednostavno morali zabiti gol. Nije važno kako, da smo ga zabili s 25 metara vjerojatno nam ga nitko ne bi mogao ukrasti, ali shvaćam i igrače. I oni su svjesni da nisu zaslužili poraz, žale za bodovima, no suci su ovoga put prevršili neke mjere i nisu nam dali, istaknuo je Pamić. (I. CEROVAC)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter