Subvencije za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Od 27 radnika 16 su osobe s invaliditetom (M. MIJOŠEK)
Od 27 radnika 16 su osobe s invaliditetom (M. MIJOŠEK)

Na nedavnim aktima gradonačelnika našla se i odluka o dodjeli pojedinačnih državnih potpora za pulsku Zaštitnu radionicu Tekop Novu - Ustanovu za zapošljavanje osoba s invaliditetom u iznosu od 850 tisuća kuna. Kako doznajemo od v. d. ravnateljice Slavice Jelovac riječ je o uobičajenim sredstvima kojima se subvencionira dio plaća zaposlenika s invaliditetom, dio plaća za administrativno osoblje koje je neophodno za rad zaštitne radionice, te za prilagodbu prostora radnicima koji su osobe s invaliditetom. Riječ je, pojašnjava ravnateljica Jelovac, o uobičajenim sredstvima sufinanciranja i to na temelju postojećeg stanja u zaštitnoj radionici.

Županija daje 550, Grad 300 tisuća kuna

Davatelji državnih potpora su Istarska županija i Grad Pula, a sredstva u visini 850 tisuća kuna dodijelit će se putem subvencija, te osigurati u proračunima Istarske županije i Grada Pule za ovu godinu, s tim da će Istarska županija dodijeliti državne potpore u maksimalnom iznosu od 550 tisuća kuna, a Grad Pula u iznosu od 300 tisuća kuna.

Inače, Zaštitna radionica Tekop Nova krajem prošle godine je proslavila desetogodišnjicu svog postojanja i rada. Ustanovu za zapošljavanje osoba s invaliditetom su 2003. godine osnovali Istarska županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a s radom je započela 2004. godine. Ustanova je osnovana upravo da bi se zaposlile osobe s invaliditetom i to na proizvodnim programima nekadašnjeg TEKOP-a u izradi radne odjeće.

Kako pojašnjava Jelovac, za osnivanje i daljnji opstanak kao zaštitne radionice bilo je potrebno ispuniti zakonske uvjete, odnosno radionica mora imati zaposleno minimalno 51 posto osoba s invaliditetom. Tekop Nova danas ima zaposleno ukupno 27 radnika od čega šesnaest s različitim vrstama i stupnjevima invaliditeta.

Novi prostor na Trgu I. istarske brigade

Pulskog gradonačelnika Borisa Miletića upitali smo je li se Uprava Tekop Nove obratila Gradu Puli za pomoć u pronalaženju mjesta gdje bi se radionica trebala preseliti budući da su trenutno u podstanarstvu Arene modne kuće Pula u stečaju čiju je nekretnina u stečajnom postupku izložena na prodaju.

- Iz Tekop Nove su nam se obratili i iznijeli taj problem. Dogovor je da u sadašnjem prostoru ostanu dokle god budu mogli, a onda kada budu morali iseliti mi ćemo im osigurati alternativni prostor. Mislim da smo na tragu dogovora i da smo pronašli odgovarajući prostor, a on bi bio na Trgu I. istarske brigade, budući da je u prizemlju, da je dovoljno velik i da omogućava pristup i osobama s invaliditetom, odgovorio je gradonačelnik. (Borka PETROVIĆ, Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter