Subregija Istra pod povjerenstvom SDP-a?

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Oštre riječi koje ovih dana razmjenjuju predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić i šef SDP-a, premijer Zoran Milanović, teško da mogu biti zanemarene. Iako je predsjednik IDS-a u svojim recentnijim izjavama ustvrdio kako premijer ipak nije "novi Tuđman" - nego neki postupci koje čini samo tako izgledaju - sve je razvidnije da se radi o sukobu koji se zbiva na nekoliko razina i s više kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Pritom u pitanje dolaze i uvjerljivost Kukuriku koalicije, ali i politička sudbina glavnih aktera te priče. Promjena prvih SDP-ovaca Pule i Istre, po mišljenju političkih analitičara, nije samo oštar uvod u svibanjske lokalne izbore. Riječ je i o uvodu u promjenu političke klime u Istarskoj županiji, odnosno o sve agilnijem preuzimanju vlasti od SDP-a i njegovih lokalnih saveznika.

"Čini mi se da je krajnji cilj SDP-ove akcije potiskivanje IDS-a na Polutoku i preuzimanje čitave stranke preko Kajina. U politologiji je osnovna kategorija interes, a ponašanje svih sudionika ove priče, uključujući Kajina, pokazuje da je to njihov interes", smatra politolog dr. Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja. Na sličnom je tragu i dr. Slaven Letica, sociolog s političkim iskustvom: "Vidim to kao sukob Jakovčića protiv Milanovića i Kajina, što može brandirati kao zavjeru protiv Istre. U njemu će Jakovčić pobijediti".

Politolog Davor Gjenero drži da su prepucavanja o tome "tko je kome Tuđman" samo kulisa cijelog problema, te da nije riječ o osobnim odnosima. Gjenero upozorava kako je sukob IDS-a i SDP-a, odnosno borba za vlast unutar istarske stranke samo uvod u dugoročno repozicioniranje političkih odnosa u ovom djelu Hrvatske.

"U svojim razvojnim projektima SDP ne vidi Istru kao hrvatsku regiju. Opasno je da se SDP pojavi kao stranka koja bi u većoj mjeri utjecala na artikuliranje lokalne i regionalne samouprave u istarskoj županiji", objašnjava Gjenero i argumentira: "SDP vidi Istru kao subregiju Rijeci i dugoročno želi smanjiti autonomne kapacitete Istre.

Žele ponovno napraviti 'zajednicu općina Rijeka', gdje bi Pula, Poreč, Rovinj i Labin imali ulogu satelitskih gradova. Ostali bi bili ugušeni. Tu se radi o koncepciji okrupnjavanja lokalne i regionalne samouprave i zbog toga sada imamo politički sukob." Život u Istri bi, ostvare li se takve zamisli - koje su vidljive i kroz prijedlog reforme lokalne i regionalne samouprave, odnosno kroz promjenu izbornog zakonodavstva, značajno promijenio.

Posebno je pitanje koliko sadašnji sukob ugrožava stabilnost Vlade i Kukuriku koalicije na nacionalnoj razini. I Vlada i Istra bi bili u gubitku, da se koalicija prije vremena okonča. Očito, spor IDS i SDP znatno je širi od pitanja tko će biti kandidati za gradonačelnika Pule i istarskog župana, ili od pozicije pojedinih političkih lidera. (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELA ANALIZA U TISKANOM IZDANJU  - GO02003581.jpg (Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter