Subotnja špica s knjigom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Može li poezija promijeniti svijet, okosnica je prvog Jutra poezije održanog u subotu u istarskom ogranku Kluba hrvatskih književnika u Puli, u organizaciji Natalije Grgorinic i Ognjena Radena iz ližnjanske Udruge za proizvodnju kulture Zvona i nari. Prvo Jutro poezije trebali su otvoriti pjesnici Jasmina Šušic iz Kutine i Boris Kvaternik iz Zagreba. No, buduci da su gosti bili sprijeceni, organizatori su druženje pretvorili u mali literarni hommage globalnom pjesnickom pokretu koji se obilježavao diljem svijeta.

Naime, baš 24. rujna poezija se slavila diljem svijeta. Cak sto tisuca pjesnika u više od sto zemalja i 500 gradova organiziralo je pjesnicka jutra. U Hrvatskoj se obilježavalo u Rijeci, Zagrebu, Zadru, Splitu, Umagu te, zahvaljujuci udruzi Zvona i nari, u Puli.

Jutra poezije zamišljena su tako da razbiju granicu izmedu govornika i knjige. Stoga su na svakoj stolici bili postavljene knjige, iskljucivo poezije, iz ližnjanske knjižnice s idejom da citatelja ponukaju da na licu mjesta procita pjesmu koja mu se nade pri ruci.

"Na taj nacin svaki citatelj preuzima odgovornost nad djelom, jer poezija ne može egzistirati iskljucivo na ledima pjesnika", objasnila je Grgorinic izmedu nekoliko sugestivnih citanja pjesama te istaknula da je poezija pitanje književne odgovornosti u kojoj je rijec važna kao elementarna poveznica. Naglasila je da se poezija ne srami svojih tragova, ali isto tako upucuje na druge, na citatelja, odnosno postaje tocka žarenja oko koje se nalaze ljudi.

Raden je pridodao da literatura nije samodovoljna, vec stremi uspostavljanju dijaloga u kojem je bitna izravnost koju knjiga posjeduje kroz svoju taktilnost i izravnost.

Bilo je to zanimljivo jutro u živom doticaju s poezijom koji su prisutni s knjigom u ruci prigrlili kao uvertiru u buduca Jutra poezije koja ce se i dalje priredivati te su autori pozvali ljude da se jave i preuzmu odgovornost za poeziju i vrijednost rijeci u svojoj zajednici.

Oni koji žele vidjeti i biti videni ne prepuštaju subotnju špicu uz kavu, a oni koji citaju i žele citati svoju su špicu imali u pulskom ogranku DHK-a. (L. BAGAR)

S knjigom od Amerike do Ližnjana
Natalija Grgorinic i Ognjen Raden autori su više romana i zbirki prica uvrštenih u antologijske izbore. Magistrirali su kreativno pisanje na Otis Collegeu of Art and Design u Los Angelesu, a u svibnju 2011. obranili su doktorsku disertaciju na temu autorskog suradništva (Recounting the Author, iliti Prebrojavanje autora) na Sveucilištu Case Western Reserve u Clevelandu. Radili su kao suradnici i/ili urednici u Vijencu, Homo volansu, Studentskom listu, Arkzinu te Glasu Istre, Vecernjem i Jutarnjem listu i Zamirzinu. Po povratku u Hrvatsku u srpnju su pokrenuli Književno svratište Zvona i Nari u Ližnjanu (www.zvonainari.hr )


Podijeli: Facebook Twiter