Subotnja šetnja za zdravlje i prevenciju bolesti

Tradicionalna akcija organizira se u šest istarskih gradova (Arhiva)
Tradicionalna akcija organizira se u šest istarskih gradova (Arhiva)

U subotu, 8. travnja, u šest istarskih gradova održat će se javnozdravstvena manifestacija "Hoditi i zdravi biti", koju su zajednički osmislili Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i istarski gradovi. Glavni cilj je promocija tjelesne aktivnosti, a time i prevencija kroničnih nezaraznih bolesti.

Mjerenje tlaka i šećera u krvi

Dok će se u Puli akcija provesti šetnjom Ulicom Veruda, od Doma za starije "Alfredo Štiglić", kružno oko Verudele do Bunarine, gdje će biti organizirana okrjepa i podjela promotivnih materijala, u Pazinu će, prema riječima gradonačelnika Renata Krulčića, manifestacija početi već u petak, 7. travnja, na glavnom gradskom trgu. Tada će djeca iz Dječjeg vrtića "Zujalica" provesti akciju "Zujati i zdravi biti" te članovi udruge za starije i nemoćne, tjelesni invalidi i štićenici Dnevnog boravka za pomoć osobama slabije intelektualne sposobnosti prikazati vježbe i dokazati da nema prepreka za kvalitetnu rekreaciju. Potom će djeca prošetati zacrtanom stazom.

U subotu će pak svi proći, također manje zahtjevnom 8-kilometarskom stazom, zajedno s članovima Planinarskog društva iz Pazina, do Gortanovog brijega gdje će ih čekati okrjepa, a nakon kraćeg druženja povratak u Pazin planiran je za 13.30 sati.

Grad Labin, kako je rečeno, već provodi projekt Labin-zdravi grad u sklopu kojeg promovira stilove zdravog života. U subotu će tako šetnja startati u 10 sati s Trga Kature i ići će se prema vodospremi Štrmac u dužini od osam kilometara. Staza je lagana i prilagođena svim uzrastima, jer dolaze i stariji građani te brojne obitelji s djecom. Po povratku organizirat će se mjerenje tlaka i održati program za promociju brojnih gradskih aktivnosti. Rekreativke treće životne dobi i članice Lige za borbu protiv raka imat će pokazno vježbanje tai chija, studio Movimento će prikazati zumba kids, a svim sudionicima bit će ponuđena i zdrava marenda.

Buzećani kružnom stazom

Umag je ove godine izabran za domaćina konferencije pod nazivom "Zajedno s Vama do zdravlja" koja se danas od 10 do 14 sati održava u Gradskoj vijećnici. Iznijet će se brojni primjeri dobre prakse iz Istre i drugih dijelova Hrvatske koji za cilj imaju zdravstvene dobrobiti u svim dobnim skupinama. U subotu će također biti održano hodanje od 10 sati. Start je na igralištu OŠ Marije i Line, a kreće se po biciklističkoj stazi prema okolnim naseljima Petroviji i Juricanima u trajanju od dva sata. Članovi Hrvatskog planinarskog društva duž staze pružat će pomoć šetačima, kao i djelatnici hitne pomoći koji će na igralištu educirati građane o pružanju prve pomoći i mjeriti tlak. Svi sudionici dobit će voće i vodu. Dan ranije održava se sportski dan u vrtićima i osnovnoj školi.

U Buzetu šetnja počinje u 10 sati ispred Društvenog doma na Svetom Duhu. Odradit će se vježbe i izmjeriti krvni tlak te će se pješačiti po kružnoj stazi natrag, a sve sudionike dočekat će ručak, promotivni leci te ugodno druženje, kao i prezentacija aktivnosti brojnih udruga.

Besplatni vlakić u Poreču

Svjetski dan zdravlja u Poreču se obilježava čitav tjedan, a sutra od 8 do 13 sati na pješačenju je 600-tinjak učenika nižih razreda osnovne škole i građani koji im se budu pridružili. U subotu je okupljanje zakazano u 9.30 sati ispred Općinskog suda, a nakon mjerenja tlaka i šećera u krvi te razgibavanja koje će voditi fizioterapeuti za sve dobne skupine, kreće se put malo zahtjevnije trase do Zelene lagune, gdje sve sudionike čeka okrjepa. Svi koji se ne budu osjećali spremni za nastavak pješačenja moći će se vratiti besplatnim turističkim vlakićem koji je za njih osigurao Grad Poreč.

U Rovinju nedjeljna šetnja od 10 sati

Jedino će se u Rovinju ova akcija provesti u nedjelju, 9. travnja, s početkom u 10 sati. Kako je naglasila predstavnica Grada Rovinja, razlog leži u činjenici što u subotu imaju već veliku feštu u povodu osnutka bataljuna "Pino Budicini" na Stanciji Bembo.

- Svake godine imamo sve veći odaziv građana na akciju "Hoditi i zdravi biti". Hodanje će započeti u 10 sati s glavnog Trga maršala Tita i ove se godine ide prema sjevernom dijelu grada, prema Valdibori, do ortopedske bolnice. Trasa je duga pet kilometara, a na početku i na kraju mjerit ćemo im tlak i šećer u krvi, na punktu u bolnici odradit ćemo i tjelovježbu s učiteljima tjelesnog i fizioterapeutima, a nudit ćemo i zdrav obrok u restoranu bolnice. Obroke će pripremati udruga Kuća o batani, najavila je pročelnica za društvene djelatnosti grada Rovinja Edita Sošić Blažević te spomenula da su se u akciju uključile organizacije civilnog društva, sportska zajednica, društva sportske rekreacije, umirovljenika, invalida, Crvenog križa, planinari, izviđači, škole, vrtići, vatrogasci i brojni drugi. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter