Subotina uz milenijsku fritadu i vremeplov

Subotina po starinski 11. rujna u starogradskoj jezgri (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Subotina po starinski 11. rujna u starogradskoj jezgri (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Subotinu bi u tri rujanska vikenda moglo posjetiti oko 30.000 posjetitelja za koje su obilježavajući gradski praznik u Buzetu pripremili sadržajan program.

"Ovo je jedan od bogatijih programa u povijesti Subotine koji se tradicionalno održava gotovo tijekom čitavog rujna i obuhvatit će oko 1.500 što sudionika što članova organizacijskih timova", istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Elemental i Hladno pivo

Već ovoga petka u rujanske svečanosti uvodi 47. znanstveni skup "Buzetski dani" i predstavljanje 42./43. knjige Buzetskog zbornika. U subotu, 3. rujna, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna sporta, prvi se put održava sportska manifestacija Buzet Active u Mašimovoj škuji i na raznim sportskim terenima. "Osim sportskih natjecanja, imat ćemo prezentacije sportskih klubova i udruga te sajam sportske opreme. Očekuje se uključivanje više od 550 sportaša", najavila je stručna suradnica Turističke zajednice Mila Nežić. Istoga dana u 18 sati počinju Dani bošnjačke kulture na Trgu Fontana.

Iduće srijede, 7. rujna, u 19 sati u Zavičajnom muzeju otvara se izložba "Buzet na starim razglednicima" u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre iz Pule i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" iz Buzeta. U petak, 9. rujna, od 18 sati svečana je sjednica Gradskog vijeća u Narodnom domu, a od 21.30 rock koncert - nastup Elementala i Hladnog piva u Mašimovoj škuji.

Udarni vikend Subotine u subotu, 10. rujna, u 10 sati otvara kazališna predstava za djecu "Vitez željeznog srca" u izvedbi Teatra Naranča u Narodnom domu. Buzet je domaćin 51. smotre narodne glazbe i plesa Istre koja počinje u 16 sati na Trgu Fontana. Organizator je Savez folklornih društava Istarske županije uz suorganizaciju i potporu Grada Buzeta, najavila je dogradonačelnica Ana Pernić. Očekuje se tristotinjak članova svih folklornih društva iz Istre. U 19.30 sati počinje priprema fritade od 2.016 jaja s desetak kilograma tartufa. Od 21 sat kreće Noć od Subotine i nastup Jasmina Stavrosa.

Mužikanti, špacakamini i picaferaji

U nedjelju, 11. rujna, u 12 sati u starom gradu počinje 15. Subotina po starinski, manifestacija koja dočarava zvukove, okuse, mirise i glazbu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Moći će se vidjeti stari obrti, igre, mužikanti, starinska jela, tržnica s domaćim proizvodima, žongleri, špacakamini, picaferaji, dame i gospoda. Istog dana u Zavičajnom muzeju u 18 sati predviđeno je otvaranje izložbe slika akademskog slikara Harija Ivančića.

Buzet active

Program Buzet aktiva u subotu, 3. rujna, počinje u 8 sati prijavama za penjački maraton, nastavlja se međunarodnim turnirom umirovljenika u boćanju i pikadu, nogometnim turnirom dječaka, 3. međunarodnim susretom časnika u streljaštvu, memorijalnom paragliding ligom "Ivo Žigo", treking utrkom, otvorenim prvenstvom Buzeta u streljaštvu, malonogometnim, rukometnim te juniorskim turnirom u boćanju, 9. memorijalnim nogometnim turnirom veterana "Vladimir Dujanić", turnirima u stolnom tenisu, košarci i taekwondou, planinarskim pohodom, memorijalnim turnirom "Prijatelji konopa", međunarodnim noćnim ribolovnim kupom…

Iz bogatog sportskog programa valja izdvojiti 35. Buzetske dane - Europsko prvenstvo brdskih autoutrka na stazi Most-Peničići koje se održava od 16. do 18. rujna. Uključujući autoutrku, u sportskom dijelu programa tijekom rujna održat će se osam sportskih manifestacija. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Monografija "Život na sjeveru"

U sklopu obilježavanja gradskog praznika, 22. rujna od 19 sati u Narodnom domu održava se promocija knjige Gordane Čalić Šverko "Život na sjeveru". Svoje mjesto na 350 stranica ovog monografskog izdanja našlo je 150 reportaža i članaka objavljenih u Glasu Istre od 1999. do ove godine te tristotinjak fotografija, većinom zanimljivosti po kojima se sjever Istre izdvaja iz okruženja. Nakladnik je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" iz Buzeta. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter