Subotina u Buzetu: 2012 u mega fritadi

Tartufe su marljivo ribali Giancarlo Zigante, gradonačelnik Valter Flego, Indira i Tomislav iz Colonie, Marko Tolja
Tartufe su marljivo ribali Giancarlo Zigante, gradonačelnik Valter Flego, Indira i Tomislav iz Colonie, Marko Tolja

Svake godine dodaju joj jedno jaje više, tako se večeras u slavnoj buzetskoj fritadi, u kombinaciji sa desetak kilograma tartufa, našlo čak 2012 jaja. Mega fritadom u divovskoj tavi, u prvom hrvatskom gradu tartufa proslavili su tradicijsku pučku feštu Subotinu i ujedno najavili početak službene sezone afrodizijačke gljive.

Puno babica kilavo dijete, uzrečica je koja se ovoga puta nije pokazala točnom, jer u pripremanju fritade su, uz kuharski tim Zigante tartufa, sudjelovali i pjevači i glumci i političari, pa ipak je ispala - izvrsna. Pripremljeno je oko tisuću porcija, a svaka se prodavala po 40 kuna. Uz asistenciju voditeljskog dvojca; Kristijana Nemeta i Dražena Turine - Šajete, tartufe su marljivo ribali Giancarlo Zigante, gradonačelnik Valter Flego, Indira i Tomislav iz Colonie, Marko Tolja, a pravo iznenađenje svojim je dolaskom Buzećanima priuštio i glumac Aljoša Vučković, najpoznatiji beogradski Dalmatinac rođen u Buzetu.

- Volim tartufe, ne znam imaju li afrodizijačko svojstvo, ali "istradizijačko" zasigurno imaju, rekao je Vučković. Uvodeći ovaj novi termin, izrazio je želju da ga imenuju počasnim konzulom Buzeta u Beogradu.

Indira je pak sto posto uvjerena u afrodizijačko svojstvo skupocjene gljive. - Zabranili su mi da konzumiram tartufe prije koncerta, a zabranili su i Tomislavu, jer poludi poslije toga, rekla nam je Indira.

- Buzet je grad koji ima jaja- 2012 u fritadi sa tartufima, izjavio je gradonačelnik Valter Flego, zadovoljan što je ova gastro poslastica uspješno proslavila zonu tartufa.

Usprkos sušnom razdoblju, Giancarlo Zigante očekuje jednu solidnu sezonu, a na njenom samom službenom početku, sredinom rujna, otkupna cijena za kilogram mogla bi se kretati između 500 i 600 eura. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter