Subotina po starinski kao buzetski vremeplov


"Šinjora, prema najnovejimu izbornemu zakonu vi morete jedino izbrat ruba za kultrine šivat." Tako je izborni komisar uzvratio potencijalnoj glasačici koja se htjela uključiti u izbore za općinsko zastupstvo, predstavničko tijelo nekadašnje Općine Buzet.

- Glasat ne moren, a kuhat, prat, čukat moren, komentirala je razočarana Buzećanka, članica pučkog teatra.

Komedija na izborima

Iako šaljiva, priča se temelji na zakonu, na tzv. Općinskom izbornom redu za Markgrofoviju Istru br. 13 od 13. lipnja 1863. godine. Pravo glasa u to vrijeme imali su isključivo muškarci stariji od 24 godine, koji su plaćali porez na posjed ili obrt ne manji od dvije krune godišnje. Iz cenzusa je bilo izuzeto svećenstvo, učitelji i državni službenici. S obzirom na iznos uplaćenog poreza osobe s pravom glasa bile su podijeljene u tri izborna tijela, svako je biralo svoju trećinu zastupnika. Izborima za općinsko zastupstvo jednakim onima pred stotinu godina odazvao se Mirjan Flego iz Buzeta.
"Glasao sam za Slavensku listu", povjerio nam je Flego.

Kako su se nekada provodili izbori, dočarali su skečevi na temu "Izbora za općinstvo zastupstvo" kao novi sadržaj tradicijske pučke manifestacije "Subotina po starinski". Buzet se tako može pohvaliti da je jedini grad u Hrvatskoj u kojem su u nedjelju održani dvostruki izbori; parlamentarni i izbori "po starinski".

Na prijelazu stoljeća

Subotina se slavila uz blagdan Male Gospe na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće kao središnja fešta uoči jesenje berbe grožđa. Ugasila se početkom Drugog svjetskog rata, a ponovo je oživljena prije 15 godina. Danas je prerasla u veliku povijesnu predstavu revitaliziranog sajma koja je jučer u buzetskoj starogradskoj jezgri okupila petstotinjak kostimiranih likova, brojne orkeštrine, kantadure, plesače tradicijskih plesova, ulične zabavljače, stare zanatlije i trgovce domaćih proizvoda.

Kampelanje, svečano udaranje batom o zvona, stara tradicija koja je uglavnom izumrla, odjeknulo je u nedjelju točno u podne najavljujući 15. izdanje "Subotine po starinski" koje je brojnim posjetiteljima pokazalo kako su živjeli i veselili se stari Buzećani. Prema ustaljenom scenariju na Velim vratima podignuta je svečana zastava. Kostimirana povorka prošetala je do Titovog trga, a šindako ud buzetskiga komuna Siniša Žulić Kurajo potpisao je dečižjon. "Dame i gospodi Bog daj srećno. Opet zbrani pod naš zvon nedeja po svetin imeni Marijinin otpret ćemo novi samanj. Posebna čas imamo da je s nami Franjo Josip Prvi po božjoj milosti cesar austrijanski," najavio je notajo Matija Nežić.

Prva je u drevni Pinguentum ušla stoljetna "Sokolska" limena glazba, a za njom su brojni turisti vremeplovom zakoračili u prošlost, u vrijeme tradicijskog pučkog sajma, starih obrta i meštrija, uličnih svirača, dama i kavalira.

Starinski burato

Na Trgu starih obrta uz ručni mlin za kukuruz, pištrin za trkin, izrađen prije više od 120 godina, mogao se vidjeti stogodišnji burato proizveden u Italiji.

- Naprava je to, rekli bi vjetrenjača za čišćenje žita, odvaja zrnje od pljeve, pojasnili su 78-godišnji Remiđo Majcan i 69-godišnji Miro Majcan iz Vrha.

U kutku "Stare užance" mještani starog grada kuhali su po starinskim receptima maneštru od stupanog trkina, juhu od domaće kokice, palentu na belo, tripice, fuže s gulašom od boškarina i pečenog zeca u teći. Tako nam je nabrojala Nadija Šestan. Nedaleko stare gradske pekare s originalnom krušnom peći Vilma Jeletić mijesila je kukuruzni kruh, kruh od palente "z domaćon trkinovon mokon".

Gradom su šetale dame i gospoda, uz štandove su radili razni trgovci, mali obrtnici, mlinari, skledari, bačvari, lončari. Ulicama su kružili škovacini, špacakamini, ladri, žandari, pomjperi. Djecu su zabavljali žongleri i mađioničari. Na tržnicama na Loparu, Malom Pjacaletu i prema Baštionu nudili su se domaći proizvodi, a Buzećani su Subotinu slavili uz gunjce, armonike trieštine i male orkeštrine.

Školica po starinski

U Pošti po starinski u sklopu izložbe "Buzet na starim razglednicama" u Zavičajnom muzeju posjetitelji su mogli rukom ispisane razglednice poslati kući ili prijateljima. Školicu po starinski polazilo je šesnaest mališana nižih razreda. U holu suda na trgu ispred župne crkve dočarana je atmosfera učionice s prijelaza stoljeća. Osim prirodopisa, djeca su mogla čuti buzetske legende i provice, upoznati kaligrafiju, a od igara po starinski naučiti igrati na pike. Carsko kraljevska kasarna otvorila je svoja vrata na Loparu, a jandarmi i stacionirani vojnici marširali su ulicama grada i održavali red.

- Prekrasno je, svi uživaju i svi su nasmijani, prenijeli su nam svoje utiske turisti iz Norveške koji su na internetu vidjeli najavu za Subotinu po starinski i došli u Buzet uživati u ugođaju kakav je ovdje vladao na prijelazu iz 19. i 20 stoljeće.

- Jedinstvena je to manifestacija, puno putujemo cijelim svijetom, ali nigdje nismo vidjeli ništa slično, povjerili su nam supružnici Ood Magne Sletten i Viviann Sletten iz norveškog grada Kvama. Na štandu obrtnika Buzeta kojima su se pridružili obrtnici iz Siska, Kopra, Donje Stubice i Varaždina, počastili su ih domaćim specijalitetima gotovo iz svih krajeva Hrvatske - domaćom buđolom, salamom s mesom divljači, kravljim sirom, čvarcima, domaćim jegerom… Oduševljenju supružnika Sletten nije bilo kraja! (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter