Subotina: Fritada od 2.011 jaja i laser show

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Laser showom proslavili su u Buzetu u subotu navecer tradicijsku pucku feštu Subotinu i pocetak službene sezone skupocjenih tartufa.

Kao što su se 1999. proglasili prvim hrvatskim gradom tartufa, tako su dvanaest godina kasnije otvorili put novim trendovima jer ovo je prvi put da se laser show mogao vidjeti na jednoj gradskoj fešti u Istri, ali i šire.

Uz prethodno odbrojavanje, tocno u 23 sata te potom i u pola noci, posjetitelji su na središnjem gradskom trgu, uz dramaticnu glazbenu kulisu složenu posebno za tu priliku, mogli uživati u laser showu koji nazivaju i svjetlosnom atrakcijom bez premca.



Mreža laserskih zraka i 3D efekti koji su šarali zrakom zahvaljujuci hologramskom ekranu i vodenom zidu od osam metara dužine i otprilike šest metara visine jednima su bili super, drugima ništa posebno, no jedno je sigurno - nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

- Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se laser u takvom obimu i u kombinaciji s vodenim zidom radi na gradskim trgovima i ulicama, na jednoj gradskoj fešti takvog tipa, potvrdio je i vlasnik tvrtke Prolight Hrvoje Šimic. Na pitanje kako to da je Buzet prvi, Šimic je odgovorio da je to nova stvar te da do sada nije bilo takvih zahtjeva.



Rekao je takoder da je na Subotini korišten najjaci laser u ovom dijelu Europe i pohvalio se da ce njegovoj tvrtki u studenom u Moskvi uruciti svjetsku nagradu za najbolji laser show na partyju i to za party na splitskoj rivi.

Usprkos novim trendovima, u Buzetu su ostali vjerni tradiciji. Subotinu su zacinili najvecom fritadom s tartufima na svijetu pripremljenom od 2.011 jaja i desetak kilograma tartufa. Kuharski tim Zigante tartufa, Giancarlo Zigante, gradonacelnik Valter Flego te glazbene snage Maja Šuput i Bruno Krajcar, fritadu su pripremali u divovskoj, tonu i pol teškoj tavi promjera 2,5 metara.



Iako je Mario Lipovšek Battifiaca rekao da je politika najgora kuhinja na svijetu, politicari i pjevaci koji su se kuharima pridružili u ribanju tartufa ovog su ga puta demantirali jer fritada je ocito bila ukusna - gotovo tisucu porcija planulo je u trenutku.

Maja Šuput, kako je to Battifiaca priželjkivao, ipak nije miješala jaja, odlucila se tek za ribanje tartufa i izjavila: "Volim tartufe, pogotovo njihov ucinak". Iako se osobno nije uvjerila u afrodizijacko svojstvo, rekla je da ga tartufi zasigurno imaju jer ako postoji mit, onda ima i razloga za njegovo postojanje.



Tartufa bi ove godine moglo biti nešto više nego lani. Zigante najavljuje dobru sezonu, a u proteklim danima predsezone otkupna cijena za kilogram kretala se oko 500 eura.

Tradicijska pucka fešta ponudila je obilje sadržaja za mlade i stare. U jutarnjim satima održana je kazališna predstava "Drvo ima srce," djecja radionica, otvorena je izložba kreativnih radova 9-godišnje Leane Buršic, nastupila je limena glazba GD-a Sokol, pjevaci udruge Mali Veliki mikrofon.

Zabavni program nastavljen je nastupom klape Iskon i harmonikaša Denisa Novata, svjetskog prvaka u sviranju na dijatonskoj harmonici. Kroz subotnju noc na Fontani proveli su Maja Šuput & En-Joy band, te grupa Replay, a na pozornici ispred Narodnog doma Bruno Krajcar Band i Borko Rupena Trio.

U nedjelju je na programu put kroz vrijeme na Subotini po starinski. Stari obrti i meštrije, ulicni sviraci, dame i kavaliri, brojni šetaci u stiliziranim gradanskim odijelima vratit ce stari grad Buzet stotinjak godina unatrag i docarati ugodaj pucke fešte kakva se uz blagdan Male Gospe na Buzeštini slavila na prijelazu izmedu 19. i 20 stoljeca.


Podijeli: Facebook Twiter