Stvoriti istarsko politehničko veleučilište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Politehnika ovih dana intenzivno upisuje nove studente u niz programa koje nudi. Uz to intenzivno surađuje i s drugim visokoškolskim institucijama poput sveučilišta u Zenici, Mariboru i finskim Sveučilištem za primijenjene znanosti VAMK. Također, prema ugovoru o suradnji koji su potpisali Grad Pula, Istarska županija i pulsko sveučilište s Europskim centrom za mir i razvoj Ujedinjenih naroda, Politehnika od 2009. godine surađuje i s tim centrom i razvija zajedničke programe. Sve to, prema riječima dekana dr. Luciana Delbianca, vodi stvaranju vlastitog znanstvenog kadra koji će ostati u Puli i ovdje naći posao, a od Politehnike visokoškolsku ustanovu, odnosno istarsko politehničko veleučilište.

- Želimo ovdje stvarati i zadržati kvalitetan kadar jer ako ovaj grad izgubi mladost, ne može se razvijati. Mi smo županijska ustanova koja i s gradom i sa županijom izvrsno surađuje, ali nas na žalost ministarstvo nije prihvatilo. Međutim, raznim kvalitetnim predavačima i suradnjom nastojimo našim mladim studentima prenijeti kvalitetna i primjenjiva znanja zahvaljujući kojima mogu odmah naći posao, rekao nam je Delbianco.

U prilog tome ide i nedavno obavljen vanjski audit Agencije za znanost i visoko obrazovanje koji je pulsku Politehniku ocijenio visokim ocjenama. Sedam poglavlja koja su ocjenjivana dobilo je dvije odlične ocjene, četiri vrlo dobre i jednu dvojku.

- Dvojkom su nam ocijenjene međunarodna suradnja te mobilnost studenata i profesora, no doista smo to i zaslužili jer mi nemamo smještajnih kapaciteta za druge studente, a naši nisu iskazali interes da odu pa na tome moramo ozbiljno poraditi. Ostalo nam je ocijenjeno jako dobro pa mislim da nudimo kvalitetu, a usudio bih se reći i iznadprosječnu kvalitetu programa u odnosu na slične ustanove u Hrvatskoj, kaže Delbianco i dodaje da u prilog tome govori o podatak o 50-ak novih studenata koje upisuju svake godine, kao i 15-20 studenata na specijalističkom studij. No, kaže, i firme bi se trebale više angažirati na doškolovanju svojih kvalitetnih radnika i slati ih na Politehniku. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter