Stvorili umjetni list koji proizvodi struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da suncevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti, po radovima objavljenim u cetvrtak.

Taj list - solarna celija izradena od silicija, s razlicitim katalitickim materijalima pricvršcenim s obje strane lista - ne treba nikakvo izvanjsko napajanje ni kontrolni strujni krug da bi funkcionirao, rekli su znanstvenici.

Dovoljno je staviti list u spremnik s vodom i izložiti ga suncevoj svjetlosti, navodi Daniel Nocera, profesor u Massachusetts Institute of Technology (MIT), glavni autor rada objavljenog u americkom casopisu Science od 30. rujna.

List tada ubrzano pocinje proizvoditi veliku kolicinu mjehurica kisika na jednoj strani, a vodika na drugoj.

Kada se list stavi u posudu sa stijenkom kojom se dvije površine lista odvoje, proizvedeni mjehurici se mogu skupiti, pohraniti i poslije koristiti za proizvodnju elektricne energije.

Ako se ti mjehurici kisika i vodika stave u gorivu celiju, oni se ponovo spoje i nastaje voda, pri cemu se stvara elektricna energija, rekao je Nocera.

Ideja je u zacetku, ali ima golemi potencijal, dodaje taj znanstvenik, isticuci da ovom sustavu ne trebaju žice, lagan je i, osim uredaja za skupljanje i pohranjivanje mjehurica kisika i vodika, ne zahtijeva puno dodatne opreme.

Ovaj novi sustav nije još spreman za komercijalnu proizvodnju, buduci da još treba usavršiti sustav skupljanja i pohranjivanja, napominje profesor.

Stvaranje ovog umjetnog lista je tek prvi korak, ali korak koji "ide u dobrom smjeru", zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter