Stvoreni uvjeti za još plodniji rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajednica Talijana Materada dobila je na korištenje nove prostorije koje se nalaze u obližnjem Društvenom domu u Juricanima. Svečanom otvaranju prostorija prisustvovali su brojni gosti koje je na početku svečanosti pozdravila predsjednica ZT Materada Katja Šterle Pincin. Svoje zadovoljstvo završenim poslovima i stvaranjem uvjeta za angažiraniji rad ZT Materada iskazali su i predstavnici Talijanske unije Maurizio Tremul i Furio Radin, kao i konzul Republike Italije u Hrvatskoj Paolo Palminteri. U svom obraćanju umaški gradonačelnik Vili Bassanese je naglasio da je Umag grad koji živi multikulturalnost te grad u kojem raznolikost predstavlja najveće bogatstvo.

Neizostavni dio grada

- Čuvanje i prenošenje tradicije predstavljaju zalog za svakodnevni strateški razvoj zajednice te je upravo zbog toga Grad Umag samostalno pokrenuo projekt obnove i rekonstrukcije zgrade. Duboka ukorijenjenost talijanske autohtone zajednice na području Umaga i umaških naselja, kao i multikulturalnost samoga kraja, vidljive su na svakom koraku te čine neizostavni dio našeg grada. Njegovanje tradicije i baštine doprinosi ukupnom bogatstvu kulturnog prostora jedne zajednice, stoga nam je bila želja sugrađanima pokloniti nove, adekvatne prostorije za rad, rekao je između ostalog Bassanese neposredno prije rezanja vrpce. Ta je čast pripala utemeljiteljima Zajednice Talijana u Materadi Nerini Crnić i Vladi Rota, kojima su se pridružile i najmlađe članice Elis Pincin i Enea Grbac.

Okuplja 250 članova

Projekt je obuhvatio rekonstrukciju svih prostorija, odnosno stubišta, ulaza, hodnika, sanitarnih čvorova, ureda i multifunkcionalnog centra. Sam je prostor povezan s velikom dvoranom u Društvenom domu, što daje dodanu vrijednost. Izvedena je kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija te zamjena podnih obloga, ugrađena je nova rasvjeta, kao i sustav klimatizacije. Obnovljeni su stropovi, uređeni su sanitarni čvorovi te je ugrađena potpuno nova PVC stolarija.

Inače, Zajednica Talijana Materada jedna je od najaktivnijih na tom području. Okuplja 250 članova koji su uključeni u niz aktivnosti, od dramskih do folklornih i muzičkih sekcija. ZT Materada organizira razne tečajeve za mlade i odrasle, a već godinama su ponosni na svoj mješoviti zbor koji djeluje 15 godina i nastupa i izvan granica Hrvatske. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter