Stvoreni preduvjeti za sve mališane Vodnjanštine

"Petar Pan" u tri vrtića ima 199 polaznika (M. MIJOŠEK)
"Petar Pan" u tri vrtića ima 199 polaznika (M. MIJOŠEK)

U prošloj pedagoškoj godini, 2013./2014., u gradskom Dječjim vrtićima "Petar Pan", u Vodnjanu, Galižani i Peroju, bilo je upisano 221 dijete, dok ih je u ovoj godini na te tri lokacije 199. Podaci su to koji se iščitavaju iz Odluke o utvrđivanju Plana mreže dječjih vrtića na području Grada Vodnjana i Godišnjeg Izvješća o radu za prošlu pedagošku godinu "Petra Pana" predstavljenih i usvojenih na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. No, ti dokumenti ne objašnjavaju manjak mališana u gradskim vrtićima u odnosu na lanjsku godinu.

Ove godine manje djece

- Ove je godine manje djece jer postepeno smanjujemo broj djece po skupinama da bi se uskladili sa standardima. Još smo uvijek prekobrojni po skupinama, objasnila nam je ravnateljica "Petra Pana" Daniela Vitasović-Uršić. Srećom, to i ne znači da je neko dijete ostalo bez svog mjesta u predškolskoj ustanovi - lani je u svibnju bio upisan jednak broj djece kao i godinu prije, ali su u međuvremenu neka djeca odselila, neki su roditelji odustali od smještaja mališana u jaslicama, a u privatnom vrtiću "Zvončica", koji djeluje u Vodnjanu i koji je također ušao u mrežu vrtića, formirana je vrtićka uz dvije jasličke skupine, pa su mališani samo nastavili pohađanje iste ustanove, umjesto da odrastanjem budu prebačeni u "Petar Pan".

U tom je gradskom vrtiću u Vodnjanu smješteno 123 mališana raspoređenih u šest skupina - mlađoj i starijoj jasličkoj te hrvatskim i talijanskim vrtićkim skupinama. U Galižani ih je u tri skupine 50, a u jednoj perojskoj 26. Lani je, za usporedbu, u Vodnjanu bilo 137, u Galižani 63, a u Peroju 21 mališan.

Vodnjanski i perojski vrtići puni

- Lani smo prvi put postigli to da je za svu djecu bilo mjesta, sva su djeca upisana u vrtić, a "vani" je ostalo samo jedno dijete s područja Savičente jer mu je tamošnja Općina uskratila dozvolu za sufinanciranje s obzirom da su imali mjesta u vlastitom vrtiću. Trenutno su vodnjanski i perojski vrtići puni, a deset slobodnih mjesta ima u Galižani. Kako će biti u slijedećoj pedagoškoj godini, koja počinje u rujnu, vidjet ćemo na upisima u svibnju, kaže Vitasović-Uršić. Upisi u vodnjanske vrtiće održat će se vjerojatno od 11. do 22. svibnja, mada će datum sa sigurnošću biti poznat nakon sjednice Upravnog vijeća.

U privatnom vrtiću "Zvončica" (podružnici istoimenog vrtića iz Pule) u ovoj je godini upisano 49 mališana od čega čak 23 jasličkog uzrasta. I rad tog vrtića, s obzirom da je dio Plana mreže vrtića, također sufinancira Grad Vodnjan. Plana mreže, koji se mora ustrojiti prema slovu zakona, zapravo ima zadatak da koordinira rad predškolskih ustanova da bi se osiguralo zadovoljenje potreba građana kada su predškolski odgoj i obrazovanje u pitanju. Taj se plan može dopunjavati i osnivanjem novih predškolskih ustanova, što pak ne znači da bi Grad Vodnjan sufinancirao rad vrtića u neograničenom broju.

- Naši vrtići zasad zadovoljavaju potrebe vodnjanskog područja, a trenutno čak ima i slobodnih mjesta u Galižani. Inače nam je veći problem s mjestima u jaslicama, a kako će biti dogodine vidjet ćemo nakon upisa, kaže pročelnica gradskog odjela za društvene djelatnosti i opću upravu Nensi Giachin Marsetič.

Podnoseći izvještaj o radu "Petra Pana", ravnateljica Vitasović-Uršić navela je da je tada u vrtićima u Vodnjanu, Galižani i Peroju bilo 42 djelatnika, od kojih je dvoje radilo na pola radnog vremena. Od toga broja 23 je odgojiteljica, po jedna stručna suradnica pedagogica, viša medicinska sestra, voditeljica talijanske radne jedinice… (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter