Stvoreni preduvjeti za prevenciju srčanih oboljenja

Specijalistička ambulanta za prevenciju kardiovaskularnih bolesti uređena je u Mornaričkoj bolnici (D. ŠTIFANIĆ)
Specijalistička ambulanta za prevenciju kardiovaskularnih bolesti uređena je u Mornaričkoj bolnici (D. ŠTIFANIĆ)

"U veljači istječe tri i pol godine od početka provedbe EU projekta za prevenciju kardiovaskularnih bolesti "Love Your Heart" i sada naši građani i svi mi očekujemo održivost onoga što smo postigli te nadogradnju uz razvoj budućih programa", rekla je pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić otvarajući završnu konferenciju koja je u Županijskoj gospodarskoj komori jučer okupila predstavnike sedam partnerskih ustanova iz Italije, Albanije i Hrvatske koje su radile na projektu osmišljenom i vođenom iz Istarske županije. Konkretno, autorica i glavna menadžerica projekta je doktorica Roberta Katačić, a u provedbi joj je desna ruka bila diplomirana ekonomistica Maša Mihelić, obje iz županijskog Odjela za zdravstvo.

Ispunjeni glavni ciljevi

Iza međunarodnog projekta "Love Your Heart" koji je stvorio Jadransku mrežu za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja građanima Istre ostaju uređen i opremljen Županijski centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti sa specijalističkom ambulantom u Mornaričkoj bolnici te Centrom za prevenciju i dvoranom za tjelovježbu u Domu zdravlja u Puli. Kupljena je nova dijagnostička oprema, educirani su liječnici, medicinske i patronažne sestre i drugi zdravstveni djelatnici te građani kroz promidžbene materijale i predavanja, uspostavljena suradnja s kolegama u Italiji i Albaniji, čulo se jučer na konferenciji.

- Okupili smo partnere iz država koje se razlikuju po stopi smrtnosti i drugim obilježjima pa su nam i pristupi preventivnim programima bili različiti. Ali, ispunili smo glavne ciljeve projekta koje smo zacrtali na početku: stvorili smo preduvjete za prevenciju srčanih oboljenja koja su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, educirali smo i umrežili zdravstvene, obrazovne i druge stručnjake, i osobno i informatički, objavili promidžbeno-edukativne brošure trajne vrijednosti, a sada treba naći način kako to dalje razvijati, rekla je dr. Katačić, voditeljica ovog pilot-projekta za Istarsku županiju, financiranog iz EU fondova.

Opća bolnica u Puli je od "svojih" 214 tisuća eura 14,6 tisuća uložila u građevinsko uređenje nove specijalističke ambulante i sale za edukaciju na internom odjelu, za 112 tisuća eura kupljeni su ergometar, UZV srca, holter tlaka i EKG-a, defibrilator i drugi medicinski i informatički uređaji, dok je 84 tisuće eura išlo zaposlenicima. Sljedeći cilj je ugovaranje ove ambulante s HZZO-om, da se priznaju i plate pretrage i drugi preventivni postupci koje će ovdje prolaziti budući rizični osiguranici, najavila je dr. Branka Morić Pauletić u ime Opće bolnice.

Nematerijalna baština

Istarski domovi zdravlja, naglasio je ravnatelj dr. Ante Ivančić, iz ovog su projekta izašli obogaćeni prvenstveno "nematerijalnom baštinom". Za rad na prevenciji srčanih oboljenja educirana su 94 obiteljska liječnika i 43 patronažne sestre. Obiteljski liječnici uputili su na pretrage u bolnicu 2.600 rizičnih pacijenata, u pulskom Domu zdravlja zaposlen je fizioterapeut i kupljeni su novi kompjutori, sprave za vježbanje, medicinski aparati, a među njima i sedam holtera tlaka koji su raspoređeni po domovima zdravlja u Istri. Bilo je i studijskih posjeta talijanskim bolnicama u Ghioggi, Porto Viru i Motta di Livenzi. Od 164,3 tisuće eura koliko je pripalo IDZ-u, 25,4 tisuće uloženo je u opremu, a 55 tisuća eura u građevinske radove. Projektni koordinator u IDZ-u bila je glavna sestra Davorka Rakić.

U opremu uloženo 38 tisuća eura

Projekt "Love Your Heart" financiran je s 1,36 milijuna eura iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic. Od toga je istarskim partnerima - Županiji, Istarskim domovima zdravlja i Općoj bolnici u Puli, pripalo 738,3 tisuća eura. Po trećina tog budžeta uložena je u plaćanje vanjskih suradnika i zaposlenika Županije, a po deset posto uloženo je u kupnju opreme - medicinske, informatičke i uredske, te u putovanja, susrete i događaje. Od 38 tisuća eura koliko je odvojeno za opremu, veći dio pripao je pulskoj bolnici, a ostalo je raspoređeno po domovima zdravlja diljem Istre. (Duška PALIBRK, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter