"Stvor" najbolji filmski remake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U iščekivanju ovogodišnjih filmskih remakeova, među kojima nas očekuju nove verzije klasika poput "Carrie", "The Great Gatsby", "Robocop", "Oldboy", "Evil Dead", časopis "Paste" sastavio je svoju listu 15 najboljih remake filmova na kojoj je prvo mjesto zauzeo "Stvor", a slijede "Za šaku dolara", "Muha", "Vrućina" i "Neki to vole vruće".

Za jedan od najpoznatijih SF horor filmova "Stvor" (The Thing, 1982.) Johna Carpentera koji je remake filma "Stvor s drugog svijeta" (The Thing from Another World) iz 1951., Paste navodi da se radi o prvoklasnom remek-djelu. Za razliku od svog dvojnika iz 50-ih, "Stvor" ne završava happy endom već s nezaboravnim zadnjim kadrom koji ocrtava njegovu hladnu prirodu, ističe Paste.

Drugo mjesto na listi zauzeo je film "Za šaku dolara" (A Fistful of Dollars, 1964.) Sergia Leonea koji je remake filma Akire Kurosawe "Yojimbo" iz 1961., s laskavim obrazloženjem da "Leoneov prvi film s Clintom Eastwoodom stoji rame uz rame s Kurosawinim originalom".

Fulm Davida Cronenberga "Muha" (The Fly, 1986.), kao remake istoimenog filma iz 1959., zauzeo je treće mjesto na listi. Scenarij originalne verzije "Muhe" odvija se veoma očekivano - u otrcanom sjaju SF filmova 50-ih, no redatelj je vidio potencijal u tom smiješnom konceptu te ga pretvorio u nešto što proizlazi iz vaše najgore noćne more, navodi Paste. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter