Stvarnost između reklama, optimizma i pesimizma

Radio Aktiv (D. MEMEDOVIĆ)
Radio Aktiv (D. MEMEDOVIĆ)

Pulsko-zagrebački Radio Aktiv počeli su kao i svaki bend, tražeći svoje mjesto pod suncem na koncertima s drugim bendovima, ali uskoro su se probili, pobijedili na dva važna natjecanja, da bi preksinoć na Kaštelu predstavili drugi album "Stvarnost između reklama". Koncert je održan u sklopu Ljeta na Kaštelu i bio je besplatan, što je bila dobra prilika da se predstave nove stvari i da se vidi koje su od starijih stvari publici najviše prirasle srcu.

Ugodne melodije

Ovo što Radio Aktiv izvodi s jedne strane je klasična kombinacija reggaea, skaa i pop-rocka uz plesne ritmove i uhu ugodne melodije koje kao takve pristaju koncertima na koje su ljudi došli prije svega da se zabave. Ipak, tu je još jedan važan element, a to su tekstovi, ponekad krajnje jednostavni, ponekad jednostavno optimistični, ali dosta puta kritični, cinični, ponekad čak malo i sivkasti, pesimistični u odnosu na glazbu. Dosta puta te poruke dolaze u formi pitanja, primjerice kada se pitaju "gdje je tu pravda?" "je li bilo vrijedno truda, je li bilo vrijedno muke zbog praznih ideala cijeli život prljati ruke?" ili kada se pitaju "hoćemo li s vragom ikad sklopiti dogovor?" Jedna pjesma nosi im prilično "oštar" naslov "Pera i pištolji (imperijalizmu i hegemoniji)".

Traže feedback

Sve nabrojano možda djeluje malo otuđujuće jer je opet pitanje koliko oni koji to slušaju zapravo shvaćaju, ali muzika koju Radio Aktiv izvodi jednostavno traži publiku, traži njen feedback tim više što imaju dosta pjesama koje prizivaju optimizam, bude nadu, poput "Grije nas isto sunce". Radio Aktiv, njih osmoricu koliko ih ima u bendu, ne možete ugurati na binu i očekivat da će se sami zabavljati, ako im publika ne reagira, tada cijeli koncert nema smisla. Publika je preksinoć reagirala, zaplesala i prepoznavala njihove pjesme i to sve više kako je koncert odmicao. Unatoč suncu i ljetu koje spominju u nekim pjesmama vrijeme se malo poigralo s njima i to baš dok su izvodili "Ne želim da prestane" kada se, ironično, malo pojačala kišica koja nije dugo trajala. Bila je to priprema za "Svaku noć i svaki dan" i malo kasnije "Vrtimo se", njihove još uvijek najpoznatije stvari koje je publika toplo prihvatila, a atmosfera je ostala na visini i za vrijeme bisa za koji su pustili aktualni singl "Jure, žure" i potom poručili "Za bolje sutra, novi dan, ja dižem glas" te izveli "Stvaran svijet", i tako uz pomoć starih stvari zaokružili uspješno predstavljanje drugog albuma.

Na njihovom drugom albumu pak ima dosta aduta, kvalitetnih pjesama među kojima je, po skromnom mišljenju, najbolja upravo naslovna "Stvarnost između reklama" koja se i preksinoć našla na repertoaru i zbilja je dobro zvučala, čak i bolje nego na albumu. Iznenađujuće su dobro dečki funkcionirali i u paru laganica s kojima su zaključen službeni dio, a u jednoj su uspješno pokazali i svoju senzbilniju, romantičniju stranu.

Prije Radio Aktiva svoj set su uspješno odradili i We Stand United iz Labina, hip-hop bend koji pažnju plijeni zanimljivim, također ironičnim i ponekad angažiranim tekstovima, ali najviše svojom energijom. Snažni vokali potpomognuti jako dobrim instrumentalistima, gitarskom i ritam sekcijom prilično efektno zvuče uživo. (Mladen RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter