Stvaranje socijalističkoga čovjeka

Izlaže i poznati povjesničar Hrvoje Klasić
Izlaže i poznati povjesničar Hrvoje Klasić

Današnjim predavanjem Reane Senjković sa zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku pod naslovom "Oni su gradili prugu, a pruga je gradila njih", koji počinje u 17.30 sati u dvorani 28/5 Filozofskog fakulteta u Puli, a odmah zatim i predavanjem Ivane Dobrivojević s beogradskog Instituta za savremenu istoriju pod naslovom "Između nebrige i neznanja - planiranje porodice u socijalističkoj Jugoslaviji", počet će trodnevna radionica "Stvaranje socijalističkoga čovjeka".

Ugledni znanstvenici

Ovaj znanstveni skup dio je trogodišnjeg istraživačkog projekta "Stvaranje socijalističkoga čovjeka - Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma". Izlaganja desetak predavača izložit će rezultate svojih istraživanja u zajedničkom zborniku čije je uređivanje u završnoj fazi, i čije se predstavljanje planira u lipnju. U ova tri dana izlagat će i četvero uglednih pozvanih predavača - Ulf  Brunnbauer (Regensburg), Maciej Czerwiński (Krakov), Ivana Dobrivojević (Beograd) i spomenuta Reana Senjković (Zagreb).

Sutra će u Svečanoj dvorani 'Tone Peruško' u 9.30 sati Magdalena Najbar-Agičić sa Sveučilišta Sjever izlagati o agitpropu među novinarima te uspostavi komunističke vlasti i nadzoru nad medijima, dok će poznati povjesničar Hrvoje Klasić u 10 sati održati predavanje "Fiskultura u službi naroda - uloga tjelesnog odgoja u stvaranju jugoslavenskog socijalističkog društva 1945. - 1952."

Andrea Matošević s pulskog Sveučilišta u nastavku će izlagati o posrednicima u stvaranju socijalističkih ljudi na omladinskim radnim akcijama; Igor Stanić o izgradnji socijalističkog radnika-samoupravljača na primjeru brodogradilišta Uljanik 60-ih godina; a u podne Igor Duda o potrošačima kao nositeljima socijalizma.

Povijesni primjeri

Sutra, pak, popodne u 17.30 radionica se nastavlja predavanjem Macieja Czerwińskog s poljskog Instituta za slavensku filologiju pod naslovom "Vizija svijeta u komunizmu: između javnog govora i subverzivnih praksi (na primjerima iz hrvatske kulture)", dok će u 18.30 sati Ulf Brunnbauer sa Sveučilišta u Regensburgu održati predavanje "Pljuvanje na ulici je znak niske kulture - težak zadatak pretvaranja Bugara u socijalističke muškarce".

U subotu se, također u dvorani 'Tone Peruško', radionica nastavlja predavanjem Borisa Koromana s pulskog Sveučilišta "Nacrt za medijsku historiografiju tiska namijenjenog radnicima: slučaj istarske radničke periodike", a u 10 sati Teodora Fonović Cvijanović i Vanessa Vitković Marčeta, također s pulskog Sveučilišta, izlažu o jeziku socijalističkoga čovjeka. Zatim Anita Buhin izlaže o jugoslavenskoj popularnoj kulturi između zabave i ideologije, a nakon nje Lada Duraković drži predavanje "Odgajati za muziku, odgajati pomoću muzike. Glazbeni odgoj u osnovnim školama u ranome socijalizmu". Radni dio zaključit će u subotu u 11.50 sati Igor Duda predavanjem "Kameni temeljci. Stupovi jugoslavenskoga društva i pioniri kao mali socijalistički ljudi", nakon čega slijedi zaključna rasprava.

Trogodišnji projekt "Stvaranje socijalističkoga čovjeka" vodi se od 2014. godine pri Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, financira ga Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), a voditelj mu je izv. prof. dr. sc. Igor Duda. Do sada su objavljene dvije znanstvene monografije i 15 znanstvenih radova te je održano 50 izlaganja na znanstvenim skupovima i desetak gostujućih predavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter