Stvaralaštvo izneseno na svjetlo dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okruglim stolom "Suradnja nukleus platforma - medunarodna kreativna mreža" u Hiži od besid zapoceo je vecernji dio cetvrtog dana festivala Sedam dana stvaranja. U radnoj raspravi dogovorena je daljnja suradnja izmedu sudionika festivala iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, što su i formalizirali pismom namjere.

Predstavljena je i internetska socijalna mreža koja je još u realizaciji, svojevrsni umjetnicki facebook, pod nazivom "Space of art" cija je autorica projekta slovenska redateljica i vizualna umjetnica Janja Glogovac. Suradnik u projektu, Luka Prica iz Pule, predstavio je projekt publici.



Uslijedila je filmska vecer na kojoj je prikazan niz dokumentarnih filmova iz produkcije Fade iNa, nekadašnje neprofitne organizacije koja je prije dvije godine osnovala vlastitu tvrtku. U videoprilozima prikazana je djelatnost kazališta Dr. Inat, poreckih udruga S.A.V.E. i USB, Pulske filmske tvornice, kao i pojedinaca; pazinskog glazbenika na tradicionalnim istarskim instrumentima Gorana Farkaša, rijeckog astronoma amatera Darija Hercega, kao i projekt "podzemni grad" Svetica te film o angažiranoj umjetnosti.

Osim toga prikazan je mikrofilmic od 81 sekunde "Kaleidoscope of dreams" Nine Šperande i Dragana Družete te kratki mob-dokumentarac potonjeg autora pod nazivom "DJ Roštilj". Za druženje uz glazbu nakon programa bio je zadužen DJ Peric.



Istog dana, ali još u podne u podne, zapoceo je performans kazališne radionice Šandora Slackog starijeg pod nazivom "Radovi u tijeku" koji je pobudio pažnju pretežito umirovljenika, prolaznika i turista koji su se našli na glavnom gradskom trgu. Komentara onih koji su se našli usred performansa bili su svakojaki.

Od "ki nema dela, si ga najde" i "ako oni misle da su originalni, onda san ja papa" kod onih kojima je performans bio besmislen, neprimjeren i neugodan do pohvala na ideji, izvedbi, vremenskoj tempiranosti performansa u vrijeme jutarnje špice te hrabrosti na takvom izlaganju. U svakom slucaju, iznijeli su kazališno stvaralaštvo na danje svjetlo i pomalo razmrdali svakodnevicu malog grada.

Predvodeni sviracem frule Goranom Farkašom petero polaznika radionica obojanih tijela u razlicite boje krenulo je medu ljude polupantomimickim kretnjama koje su ukljucivale plesne kretnje, da bi ta svojevrsna nijema igra završila krikovima ispred gradske tržnice, gdje ih je dopratila poveca skupina znatiželjnika.


Podijeli: Facebook Twiter