Stvaralacke emocije potaknute morem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak se na molu fažanske Rive okupio poveci broj znatiželjnika koji je slijedio djevojku s bakljom odjevenu u rimsku togu. Stojeci na molu promatrala je more da bi potom okupljeni uzbudeno primijetili svjetlo ispod površine nagadajuci hoce li izaci sirena ili ronilac.

Ubrzo je u plicaku izronio ronilac sa staklenim radom Morene Andacic i tim je kratkim performansom otvorena njezina izložba "Nesamostaklo – Nonsolovetro" postavljena u Turistickoj zajednici opcine Fažana. Izronjeni je rad odnesen pred TZ gdje je postavljen zajedno s ostalim njenim radovima koji su se osvijetlili reflektorima imitacijom njihovog paljenja bakljom.

Izložbu su otvorile predstavnica Turisticke zajednice Melita Perokovic, umjetnica Gordana Majnaric te autorica izložbe Morena Andacic. Govoreci o radovima u staklu autorice, Majnaric je izložbu nazvala svojevrsnim Atlantisom, potragom za izgubljenim objektom i izgubljenim nebom ocitovanom u izloženim radovima.

Andacic je svoju stvaralacku energiju usmjerila na realizaciju radova višestruke namjene i, kako je sama autorica napomenula, ovi radovi nisu samo staklo, vec sveobuhvatna fuzija stakla, njezinih emocija i cula koje more izaziva. Diveci se moru, osim izložbom, htjela mu se na neki nacin odužiti te se zato odlucila na izvedeni performans.

Inace, tehnika kojom se bavi autorica jest zahtjevna, ali upravo zbog toga nudi zaigranost u otkrivanju uvijek novih efekata. Tako se na staklo, ili izmedu dva stakla, nanose boje u puderu sa sitom koje sadrže plemenite metale i staklene pigmente.

Sve zajedno se topi u peci na 820°C sljedecih 24 sata po odredenoj temperaturnoj skali i time se dobije sasvim novo staklo. Ipak, kako je autorica napomenula, to nikako nije samo staklo.


Podijeli: Facebook Twiter