Stvara se turisticki brend Labinštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Strucna komisija Turistickog vijeca Grada Labina izabrala je pet suvenira, sedam proizvoda i osam usluga koji ce biti uvršteni u turisticki projekt "Labinska božica Sentona". Rijec je o stvaranju turistickog brenda Labinštine koji ce je predstavljati kao destinaciju ugode, zdravlja, prirodnosti te ravnoteže tijela i duha. Projekt, koji je osmislila i koji vodi Sana Vitas iz zagrebackog Studija Luna, nazvan je po antickoj zaštitnici putnika štovanoj u ovom dijelu Istre.

Za pravo korištenja logotipa Sentone, inace djelo labinske akademske likovne umjetnice Ivone Verbanac, natjecalo se 30 kandidata. Pet suvenira koji ce njime biti oznaceni su Sentonina haljina i lutkica s minijaturnom haljinom na stalku od drena, djelo Eni Surijan, zatim pletene bocice za izvorsku vodu iz Kucne radinosti Paole Zupicic, drvene posjetnice Feruca Šturmana iz Etno Arta te privjesci od spužve, kemijske olovke i magneti, rad Kreativnog studija Clavis Bencic.

Proizvodi koji ce nositi Sentoninu oznaku su brovinjski hlebic smokvenjak i rakija od smokava iz OPG-a Damira Dobrica, Prirodna kozmetika Sentona (etericna ulja, kreme, sapuni itd.), u cije su se kreiranje udružili OPG Ornela Negrija i OPG Klaudija Faragune, linija zdravih pekarskih proizvoda Sentona tvrtke Jedinstvo, restoran i kavana Velo kafe u svoju ponudu su uvrstili tortu od smokve i sira Sentona, pršutana Bani proizvela je istoimeni namaz od pršuta i maslina, a sirana Zlata OPG-a Šahdanovic domaci kravlji tvrdi i polutvrdi sir.



Usluge koje su zaslužile ponijeti ime božice su izlet kajacima u Raškom zaljevu "Užitak Sentone", ideja Elera Dobrica, dnevni izlet magicnim putovima božice Sentone i nocni izlet brodom Magicne noci božice ljubavi putnicke agencije Invicta, obilazak bio-farme Drijade u Šumberu s putnickom agencijom Stella Tours, bio- wellness Diane Zubac u hotelu Valamar Mediteran Residence Rabac, masaža Vandine Jažic u Studiju za masažu hotela Valamar San Fior Rabac, detoksikacijska masaža Biserke Mendikovic u Albona Hotel & Residence Rabac te wellness masaža "Ja božica" u Mimosi, hotelu Maslinice Hotels & Residence Rabac.

U pricu o zaštitnici putnika na Labinštini uklapa se i sedam pješackih staza, što novih, što vec poznatih, ali u novom ruhu, koje je TZ oznacio i za njih tiskao brošure. Nekadašnja trim-staza Labin - Rabac postala je Sentonina staza, tu je kružna staza St. Andrea - Girandella - Kosi, pa Staza božanskih izvora, koja spaja izvore i šterne iz kojih se Labinština stoljecima napajala, slijedi Staza svetica, koja putnika vodi prema crkvama posvecenih sveticama, staza Sv. Flora uz koju se vezuje prica o skrivenom blagu te dvije staze na Skitaci: Sv. Lucije, kojom se dolazi do glasovite školnice - udubljenja u kojemu uvijek ima vode, i Staza kadulje, koja vodi na vrh Orlic s koje se pruža pogled na Kvarner i Cres. (Robi SELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter