Stupio na snagu sporazum Srbije s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Srbije stupio je u subotu na snagu, a prve čestitke Beogradu je uputio povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele porukom da je Srbija korak bliže EU.

Fuele je ocijenio da će sporazum pomoći Srbiji da dostigne europske standarde u ključnim područjima kao što su konkurentnost, pravila o državnim poticajima i zaštiti potrošača.

Bivša ravnateljica Ureda za eurointegracije srbijanske vlade, koja je 2008. parafirala SSP, objasnila je u izjavi agenciji Tanjug da se formalnim činom stupanja na snagu SSP-a u već uspostavljenim ekonomskim odnosima neće mnogo toga promijeniti i ukazala na simbolički značaj stupanja na snagu SSP jer je time zadovoljen formalni preduvjet za početak pregovora o članstvu, a Srbija dobija status države pridružene EU.

"Nema novih rokova i novih para, odnosno fondova koji nam stupanjem na snagu SSP postaju dostupni, ali je ovo zaokruživanje prethodnog procesa i ovim je naš proces pridruživanja prerastao u proces pristupanja EU", objasnila je Miščević i kao najzanimljiviju novinu koja proističe iz stupanja na snagu SSP izdvojila obvezu Srbije da usuglasi stajališta u vanjskoj politici sa stajalištima EU-a, ukoliko razlike postoje.

Srbija je parafirala SSP 2008., ali je on bio zamrznut zbog izostanka suradnje s Haaškim sudom, da bi, dvije godine nakon potpisivanja, Vijeće ministara EU-a 14. lipnja 2010. odlučilo odmrznuti proces ratifikacije SSPa-a nakon što je glavni haški tužitelj Serge Brammertz izvijestio ministre EUa-a da je zadovoljan suradnjom Srbije s ICTY-jem.

Bruxelles je 24. srpnja potvrdio Beogradu da je okončan postupak potvrde SSP-a u parlamentima država članica. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je međunarodni ugovor kojim Srbija dobija status države pridružene EU-u, a dvije najvažnije obaveze koje će preuzeti ovim sporazumom su uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva s pravom EU-a. Na dan stupanja na snagu SSP-a prestaje primjena Prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU-om. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter