Stupar: Bendovi ce biti placeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je proteklog petka naprasno prekinut Pula Demo Festival, koji se trebao citav vikend održavati na štinjanskoj tvrdavi Punta Christo, pismom nam se obratio Nenad Stupar iz Pule, koji se predstavlja kao koordinator zagrebackom organizatoru, do kojeg pak, kao ni do Stupara, svih ovih dana nismo uspjeli doci.

Organizator festivala navodno je zagrebacka udruga, pokazalo se, simbolicnog naziva - Udruga mladih i kulturno osviještenih gradana U.M.I.K.O., kojoj ni internet nije ušao u trag.

Stupar objašnjava da se festival nije mogao nastaviti jer sponzori nisu uplatili novac, a ni publike se nije okupilo dovoljno. Prve veceri, u cetvrtak, kad su nastupili neki od ukupno cak 50-ak najavljenih demo bendova te poznati pulski punkeri Frontalni udar, kaže, prodano je oko 140 ulaznica.

Stupar demantira da su organizatori u petak pobjegli s mjesta dogadaja, nakon što su mladi glazbenici pohrlili u tvrdavu otimajuci opremu i ozvucenje s pozornice, vjerojatno kao garanciju za neisplacene, a dogovorene putne troškove. Dok su mladi i dalje stizali na štinjansku tvrdavu, neobaviješteni o preokretu, prema Stuparovim rijecima, organizatori su se bavili time kako namaknuti novac potreban za placanje najma razglasa, putnih troškova i redara.

Samo potonji, kaže pulski koordinator, vec prvog dana koštali su vrtoglavih 40-ak tisuca kuna. U strahu od daljnjeg rasta troškova, dodaje, odlucili su prekinuti festival. Uz ispriku i bendovima i publici, Stupar obecava da ce svi sudionici festivala koji nisu isplaceni novac dobiti za 30-ak dana.

No, stvari bi se mogle sagledati i s druge strane. Nedostatak publike može objasniti cinjenica da reklame za Pula Demo Festival gotovo da nije ni bilo te da je do zadnjeg dana bilo neizvjesno hoce li se festival uopce i održati. U tri dana okupiti više od 50 bendova velik je zalogaj i za iskusnije organizatore koji bi puno prije ovakve ideje trebali imati zaokruženu financijsku konstrukciju.

Debakl je tim gori što su nasamareni mahom tinejdžeri. Podsjetimo da se na natjecaj organiziran preko Facebooka javilo više od 200 bendova iz Hrvatske i bliže nam okolice, što ne cudi s obzirom na primamljivu nagradu pobjedniku - snimanje albuma u studiju. Cini se lako prozvati se organizatorom, pogotovo putem Facebooka, no tko ce sudionike i publiku zaštititi od razlicitih fantomskih organizatora?


Podijeli: Facebook Twiter