Stup širi svjetlo na privatnu parcelu umjesto na javnu površinu

Trifunac pored stupa i srušenog zida
Trifunac pored stupa i srušenog zida

Na brežuljcima iznad Svetog Lovreča u Herakima seoski je turizam postao glavna gospodarska grana, obnavljaju se stare kamene kuće na sve strane. Niču bazeni, žbukaju se stare fasade, uređuju se travnjaci, svaki je mještanin zaokupljen svojim poslom. Na javnim površinama nije jednako bajno: šikara dominira, građevinski materijal leži pokraj javne ceste, asfaltirana cesta je uska, neprikladna za dvosmjernu vožnju. Slika je identična posvuda u Istri, javni posjed ne ide u korak s privatnim.

Srušili ogradu

U Herake nas je pozvao Marijan Trifunac, vlasnik prelijepe kamene kuće s baladurom. Trifunac je ovu tipičnu istarsku građevinu naslijedio te svoju djedovinu preuređuje, jer se sada namjerava baviti turizmom. No, kako nam je Trifunac ispričao, u "ratu" je s općinom Sveti Lovreč još od 2008. godine zbog spora oko rasvjetnog stupa. Za našeg boravka u selu Heraki, Marijan Trifunac pokazuje nam stup javne rasvjete kojeg je po nalogu općine postavila privatna tvrtka Elma-As. Prilikom radova srušili su mu zid, vlasnik je pozvao policiju koja je sve snimila u listopadu ove godine i potom ovlaštenog vještaka koji je izvršio procjenu. Stup s rasvjetom postavljen je na privatnom posjedu, u dvorištu kuće pokraj suhozida.

- Nitko me ništa nije pitao, došli su bagerom, obavili posao i otišli. Vlasnik tvrtke Elma-As Adriano Starić, bivši općinski vijećnik obavio je posao po nalogu Općine. Vidite i sami da svjetiljka na vrhu cementnog stupa ničemu ne služi, širi svjetlo u moje dvorište i pitam se čemu sve to. Može li općina ovako nonšalantno ući u privatni posjed i ponašati se tako bahato, pita se Trifunac koji je u nekoliko navrata pismeno tražio da se stup makne.

Električna žica prolazi preko njegovog dvorišta i preko dvorišta susjeda, obitelj Maggauer da bi se spojila s drugim stupom i rasvjetom. (Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter