Štuorice od polnoći i vesele žene

"Štuorice od polnoći" (D. MEMEDOVIĆ)
"Štuorice od polnoći" (D. MEMEDOVIĆ)

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula priključilo se sinoć obilježavanju međunarodne Noći kazališta koja se ove godine održava pod geslom "Kraljevstvo za kulturu". INK je u subotu navečer na glavnu pozornicu opet postavilo predstavu "Blak" na tekst Milana Rakovca i u režiji Ines Pletikos, nakon čega je u maloj dvorani izveden dio predstave "Štuorice od polnoći". Radi se o projektu iza kojeg stoji Aleksandar Bančić, a koji je ovom prilikom predstavio tek dio onoga što će premijeru doživjeti u ožujku iduće godine.

Uroci

"Štuorice od polnoći" nadahnute su istarskom predajom, pa je Bančić pričao neke priče uglavnom iz knjige "Libar od puolnoći" Milice Kranjčić, ispričavši pritom i nekoliko priča svog pradjeda koji je bio seoski pripovjedač, začinivši svoj kratki nastup i još nekim pričama o morama i urocima te pokazavši kako se gase uroci, iskomuniciravši to većim dijelom na žminjskoj čakavštini. Publika je pokazala da su joj neke od tih priča poznate, a Bančić je na standardnom jeziku objasnio kako je došao do ideje za ovaj projekt i sakupljao priče. Publike je na koncu došlo više nego što je očekivao, njih 60-ak pa je izvedbu "Štuorica od polnoći" istu večer ponovio. Sve je na koncu ispalo vrlo intimno, ležerno i neformalno.

Mjuzikl

U Umagu su održane dvije predstave. U jutarnjim su se satima najmlađi uputili u kazališnu dvoranu Učilišta gdje su pogledali predstavu ''Ježeva kućica'' kazališta Smješko, nastalu prema tekstu jednog od najpoznatijih djela za djecu čuvenog Branka Ćopića. Predstava je mali mjuzikl, s originalnom glazbom iz audiozapisa nastalog prije 20 godina, na kojoj su odrasle mnoge generacije.

U večernjim je satima igrala hit komedija ''Vesele žene Hrvatske'', u izvedbi izvrsnih glumica Matije Prskalo i Jadranke Elezović. Pet situacija, dva grada, jedno selo, deset žena, a samo dvije glumice. Iza naslova koji podsjeća na naslov glasovite Shakespeareove komedije ''Vesele žene windsorske'', krije se domaći humor scenarista Matka Elezovića. U komediji su prikazani kratki inserti svakodnevnog života i to čistačica nakon predizbornog skupa, majki ne baš sjajnih učenika, Dubrovkinja čiji su sinovi objavili vjeridbu, svekrve i nevjeste negdje u Dalmatinskoj zagori i dama u zlatnim godinama od kojih se jedna sprema na estetsku operaciju. One su lucidne, hrabre, lukavo snalažljive, te svakako, iznimno duhovite. Glumice su izvedbom ove predstave dobro nasmijale mnogobrojnu umašku publiku. Igrajući tako u pet scena, prošle su razne karaktere žena i dotakle se obrazovanja, odnosa muškaraca i žene, politike, međuljudskih odnosa. U predstavi se također problematiziralo malograđanstvo, primitivizam i snobizam, dok se publiku vodilo kroz razne dijelove Lijepe Naše. Tekst Matka Elezovića prikazuje kako su zapravo Hrvatice vesele i duhovite žene, te bez obzira na njihovu geografsku udaljenost, izuzetno su slične. (Mladen Radić i Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter