Štuliceva "Sabrana djela" za 150 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabrana djela Branimira Johnnyja Štulica, koja se sastoje od cak 15 knjiga i dva CD-a, moci ce kupiti i Hrvati. Ali samo ako potegnu preko granice, u Srbiju, gdje ih izdaje nakladnik Plato.

Tako govori predstavnik izdavaca Bane Gojkovic, koji tek dodaje da ce knjiga biti i u Hrvatskoj ako za to hrvatski knjižari pokažu interes, no oni iz Platoa zasad nisu sami tražili hrvatske distributere ili izdavace. Knjige, koje bi u Srbiji trebale izaci do kraja ovog mjeseca, prodavat ce se iskljucivo u kompletu 15+2 te ce koštati skromnih 150 eura.

Mnoge je zanimalo što Johnny B. Štulic nakon povlacenja s glazbene scene bivše Jugoslavije radi u dalekoj Nizozemskoj; mnogi su ga pokušali i intervjuirati, neki su i uspjeli. Njegova "Sabrana djela" sada daju djelomican odgovor. Osim triju Johnnyjevih autorskih knjiga - "Smijurijada - autobiografija i komentari", "Azrine pjevane pjesme" i "Govorili su o Džoniju - Novinski tekstovi 1977-2004" - tamo je još i gomila prijevoda i prepjeva djela klasicne starine.

Štulic je tako prepjevao i preveo Homerove "Ilijadu" i "Odiseju", Herodotovu "Povijest", Tukididove "Peloponeske ratove", Ksenofontovu "Helenicu", Plutarhova djela, "Argonautiku" Apolonija s Rodosa, Empedokla, Lao Tsea, Sun Tsua i njegovo kultno "Umijece ratovanja" i druga djela sumerskih, hetitskih, egipatskih pisaca, kao i ep o Gilgamešu, "Mahabharatu", pa onda i "Ljetopis popa Dukljanina" i "Kad su cvetale tikve" Radoslava Mihajlovica.

Štulic sam izraduje omote za knjige i CD-ove, koji pak sadržavaju snimke koncerata iz Mostara i Banje Luke iz 1990. godine. Kako kaže Gojkovic, koncert u Mostaru bio je mirniji te je tamo Štulic izvodio uglavnom balade i obrade tradicionalnih pjesama, dok je u banjaluckom Boriku bio s tadašnjom postavom Azre. Snimke koncerata dosad nisu objavljene.


Podijeli: Facebook Twiter