Štulić: Ukradena su mi autorska prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati glazbenik, osnivač grupe Azra, Branimir Johnny Štulić koji već dugi niz godina živi u Nizozemskoj i izbjegava kontakt s medijima u ekskluzivnom je intervjuu za srbijanski B92 progovorio o tužbi protiv izdavačke kuće Plato Books, tužbi protiv Croatia Recordsa i mogućnostima povratka na glazbenu scenu. Plato books tužio je zbog kršenja autorskih prava. Riječ je o 14 knjiga izabranih djela sa Štulićevim prijevodima antičke književnosti na srpski jezik, kao i o tekstovima pjesama Azre, autobiografiji s komentarima i knjizi nastaloj od novinskih tekstova.

- Taj posao je bio 2010. godine. Dogovor je bio da se objavi 1.000 kompleta i to je otišlo sve te godine, znači već u pretprodaji, međutim Plato se na to ne obazire. Oni kažu da su prodali samo 500 komada i evo već tri sajma to pokrivaju, prodaju to do dana današnjeg. A sada mimo toga, ugovor još nisu potpisali, mada su obećali, izjavio je Štulić koji traži odštetu u iznosu od 75.000 eura.

Štulić je otkrio i kako je dogovor s izdavačem bio da se knjige distribuiraju samo u Srbiji, a one su slane na sajmove, a može ih se pronaći i u Hrvatskoj.

Štulić je najavio i da priprema tužbu protiv Croatia Recordsa koja je, tvrdi, objavljivala njegove radove bez njegove dozvole u razdoblju od 1985. godine do danas.

- Ja sam do početka devedesetih prodao milijun albuma. Tada je prosječna cijena bila 25 maraka - jedna kaseta. To se okrenulo bruto 25 milijuna samo do početka devedesetih, rekao je.

Srbijanski novinari Štulića su upitali i planira li se vratiti na glazbenu scenu te jesu li istinite tvrdnje da priprema koncert u Beogradu na što je on dao niječan odgovor. (Pripremila I. KOCIJAN/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter