Studiozni osvrt i priručnik za odgojitelje i nastavnike


"IGRI Mala zaviČAjna čitanka (s primjerima iz poezije Drage Gervaisa)" knjiga je doc. dr. Vjekoslave Jurdana, zaposlene na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a koja je nedavno objavljena u izdanju ovoga Sveučilišta i Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov".

U ovoj detaljnoj studiji autorica se osvrće na zavičaj u književnom i odgojnom obrazovanju, te piše o zavičaju kao književnom iskazu u susretu s predškolskom djecom, baveći se i teorijama recepcije, tematizirajući o igri i djetetu, igri i umjetnosti, zavičajnoj riječi i standardnom jeziku. Potom se osvrće na stvaralaštvo Drage Gervaisa, pjesnika Istre i Hrvatskog primorja, kao i na samu dijalektalnu poeziju unutar hrvatske dječje književnosti. Savjetuje i odgojiteljicama te nastavnicima koje njegove pjesme i kako odabrati unutar zavičajne književnosti, a tu je riječ i o medijskoj kulturi i Gervaisovoj poeziji u radu s djecom.

U svome vrlo detaljnom osvrtu gdje se služila vrlo obimnom bibliografijom te terenskim istraživanjima, autorica je intervjuirala  i odgojiteljice iz dječjih vrtića iz Lovrana, Matulja i Opatije vezano za njihov rad u smislu zavičajne nastave, vidjevši koliko učestalo i koliko ozbiljno se bave stvaralačkim opusom Gervaisa u vrtićima.

Riječ je o vrlo studioznom osvrtu, knjizi koja je i svojevrsni priručnik namijenjen odgojiteljima, stručnjacima, nastavnicima, ali i odraslima općenito koji žele saznati nešto više o zavičajnoj književnosti, a sve je to učinjeno na metodičan način, što predstavlja dobru podlogu za buduće istraživačke radove.

U recenziji doc. dr. Marinko Lazzarich navodi da je ova knjiga nastala "kao plod autoričina dugogodišnjeg nastavničkog i znanstvenog rada u školi i na sveučilišnoj razini. Iako je riječ o književnoteorijskoj knjizi, sadržaj čitanke ne iscrpljuje se tek na teorijskom dociranju, već nastoji prodrijeti u konkretnu književnojezičnu stvarnost".

Sama je autorica rekla da se u ovoj knjizi zavičajno "ČA" promatra kao poetska dijalektalna riječ koja, prije svega, ima svoju poetsku, odnosno estetsku funkciju, a njezina je svrha propitati kako to "ČA" približiti najmlađem primatelju.

Likovne priloge u ovoj knjizi potpisuje doc. mr. art Aleksandra Rotar, koja je i recenzentica.

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Grada Opatije. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter