Studio Sonda porečkoj knjižnici uručio Red dot

Jelena Šimunović, Sean Poropat, Irides Zović i Matea Radolović s uglednim priznanjem (J. PREKALJ)
Jelena Šimunović, Sean Poropat, Irides Zović i Matea Radolović s uglednim priznanjem (J. PREKALJ)

Predstavnici Studia Sonda, Jelena Šimunović i Sean Poropat, uručili su danas u porečkoj Gradskoj knjižnici plaketu "Red dot 2012 best of the best" ravnateljici Irides Zović i njezinim suradnicama Matei Radolović, Zvjezdani Hrelja i Ivani Legović.

Riječ je o nagradi koju su knjižnica i Sonda dobile za projekt plakata Festivala rabljenih knjiga Booktiga 2012., a dizajneri su je osobno preuzeli na svečanoj Gala Red dot večeri održanoj krajem listopada u berlinskom Konzerthalleu.

Red dot jedno je od najprestižnijih godišnjih svjetskih priznanja iz područja dizajna. Ove je godine 15 stručnih članova međunarodnog žirija obradilo 6.823 rada pristigla iz 43 zemlje, od kojih su tek 63 rada iz čitavoga svijeta dobila "Red dot: best of the best" priznanje za izvanredno kreativno dostignuće, koje će od danas s ponosom biti istaknuto na ulazu u knjižnicu.

Nagrade, koje se dodjeljuju po kriterijima originalnosti i emotivnog dosega rada, efektivnosti dosega ciljne skupine, kvalitete dizajna, socijalne komponente, prepoznatljivosti, estetike te osjećaja i ugođaja koje radovi pobuđuju, dizajnerima su u Berlinu osobno uručili osnivač Red dot nagrade Peter Zec te član žirija, nizozemski dizajner Michael de Boer.

Nagrađeni plakat također je izložen na posebnoj izložbi “Design on stage – winners red dot award: communication design 2012” u Alte Münze Berlin te predstavljen u Red dot 2012 godišnjaku i putem Red dot online izložbe.

- Bitno nam je da smo dobili nagradu za lokalni projekt koji nema velika financijska sredstva te mislimo da se pravim pristupom može napraviti vizualni identitet koji će biti prepoznatljiv u svijetu. Nešto što je staro, a dobro iskorišteno, može biti bolje nego novo, a ta ideja predstavlja duh ovog festivala, rekla je Šimunović.

Ovo je tek posljednja u nizu nagrada koje Booktiga Festival osvaja za dizajn koji je rezultat uspješne suradnje Gradske knjižnice Poreč i Studija Sonda. Tako su plakati i sredstva komunikacije festivala od svog prvog izdanja osvojili 2. veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva, Brončano zvono na 16. festivalu tržišnog komuniciranja "Festo 2008", Malo zvono na 17. festivalu tržišnog komuniciranja "Festo 2009", Creativity Annual Award 2009. Silver Award i "Honorable mention", HOW's International Design Awards 2009. - Outstanding Achievement Award, te "Design Distinction - I.D. Annual Design Review" 2010. godine.

- Od prve BOOKtige pa do danas prodano je više od pet tisuća knjiga, sakupljene su 40.109,52 kune, a sve je donirano porečkom Zdravom gradu te Crvenom križu, pulskoj Općoj bolnici, Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe Pula i  Mjesnom odboru Červar Porta. Preko 10.000 knjiga, koje nisu prodane na festivalu, donirano je, kazala je ravnateljica Zović te istaknula kako je projekt Booktiga prepoznat i od struke pa je ove godine dobio nagradu Društva bibliotekara Istre.

Zahvaljujući navedenim nagradama, plakati Booktige izlagani su od New Yorka do Skandinavije. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter