Studio Sonda nagrađen za aplikaciju Hartera festivala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu Izložbe hrvatskog dizajna 11-12 u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt dodijeljene su nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolja dizajnerska ostvarenja u protekle dvije godine, u profesionalnoj i studentskoj kategoriji.

Timu u sastavu Damir Martinović Mrle (Let3), Studio Sonda, Mirko Trkulja, Dvasadva, Tea Stažičić i Sebastijan Saganić dodijeljena nagrada za najbolji dizajn u profesionalnoj kategoriji elektronskih/interaktivnih medija. Pored uobičajenih informacija o festivalu, nagrađena aplikacija omogućava kupovinu jeftinije festivalske ulaznice, download i čitanje stripa Radio Isus, te igranje interaktivnih mini-igara koje se izvode putem augumented reality i face recognition tehnologija.

Sadržaji i mogućnosti aplikacije otključavaju se skeniranjem QR kodova koji su vidljivo i strateški raspoređeni po prostoru Hartere, a velika količina QR kodova je preko tiskanih materijala podijeljena i predstavljena prije samog festivala po cijeloj Hrvatskoj i regiji. Pronalazeći ih, prateći upute i likove koji će se virtualno pojavljivati u prostoru (točnije, pogledom kroz ekran mobitela) i sudjelujući u igrama, korisnici su imali priliku doći do raznih instalacija (npr. fontana piva), projekcija ili čak tajnih lokacija/partyja unutar samog prostora Hartere.

Autor koncepta je Damir Martinović – Mrle, inače član poznatog rock sastava Let 3 te jedan od organizatora Hartera festivala. Suatorstvo na projektu potpisuju: Mirko Trkulja (koncept i dizajn mobilne aplikacije), Studio Sonda (dizajn promo-materijala i mobilne aplikacije te identiteta festivala), Dvasadva (dizajn mobilne aplikacije) te Tea Stražičić i Sebastijan Saganić (stripovi, ilustracije). Naručitelj je K.LJ.B. – Klub Ljubitelja Buke.

"Nakon što su naši radovi nagrađivani na području grafičkog dizajna (plakati, identiteti) te na području produkt dizajna (skije), ponosni smo što smo dobili najvažniju dizajnersku nagradu u Hrvatskoj i s područja elektronskih/interaktivnih medija. U godini kada su mnogi glazbeni festivali zbog nedostatka sponzora i financijskih sredstava otkazivani, sretni smo što Hartera ne samo opstaje, već i grafički i tehnološki razmišlja na inovativan način, stvara nove vrijednosti. To je način na koji želimo raditi i drago nam je što smo dio te priče", istaknuli su Jelena Šimunović i Sean Poropat, kreativni direktori Studia Sonda.

"Hartera aplikacija nešto je posve novo. Nešto što, barem po našim saznanjima, nije do sada učinio niti jedan muzički festival u svijetu", kazao je kreator koncepta aplikacije Mirko Trkulja. (GI)

 


Podijeli: Facebook Twiter