Studije o drhtanju Damira Očka u Grazu

Damir Očko: 'Bez naslova', 2013.
Damir Očko: 'Bez naslova', 2013.

Samostalna izložba Damira Očka: "Studies on Shivering" (Studije o drhtanju) otvara se večeras u 19 sati u Grazu u Künstlerhausu (Halle für Kunst & Medien -KM–). Kustosica izložbe je pulska povjesničarka umjetnosti Branka Benčić.         

Prema najavi izložba "Studies on Shivering" okuplja niz novih radova Damira Očka posebno realiziranih za ovu izložbu. Radi se o filmu "TK" (2014.), poeziji, serijama partitura, kolaža, zvučnih objekata i 16mm projekciji, koji su međusobno povezani i organizirani kao niz "studija" koje se formiraju oko filma koji zauzima središnje mjesto. Film je realiziran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, u produkciji Kreativnog sindikata, a producent je Igor Grubić.

- Izložbom "Studies on shivering" i novim filmom "TK" Damir Očko nastavlja istraživanje ekstremnih figura tijela, koje se manifestiraju kao niz "studija" različitih oblika tijela koje drhti, slika poetskog nasilja, a metonimi politike tijela – oblika njegove društvene reprezentacije, formiraju se unutar binarnih opozicija, krajnosti, starog i mladog te okolnosti poput bolesti ili zime. Međutim, ne radi se samo o "istraživanju temeljnih odnosa psihičkih i fizičkih saveza, neuroloških poremećaja i fizioloških reakcija", Očko daje naslutiti upravo političke implikacije i društvene kodove kontrole, kazne, nasilja, krhkosti, otpora, a drhtanje - subverzivno, izdajničko, razotkrivajuće, postaje poput ritma, tenzije koja se provlači različitim aspektima djela, omogućuje opisivanje neizrecivog, artikuliranje vizualnog jezika, ističe se u najavi izložbe.

Izložbu prati opsežna publikacija u izdanju Verlag für Moderne Kunst, autori tekstova su Marc Bembekoff i  Branka Benčić, koja je uz Sandra Droschla i urednica izdanja.

Predstavljanje publikacije i razgovor s umjetnikom i kustosicom na programu su uz zatvaranje izložbe 6. ožujka. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter