Studija utjecaja na okoliš na popravku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva doznajemo da je savjetodavno strucno povjerenstvo za ocjenu utjecaja na okoliš izgradnje termoelektrane Plomin III, ili kako to u HEP-u zovu "zamjene postojece TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povecanja kapaciteta", završilo s prikupljanjem primjedbi i ocitovanja na studiju toga utjecaja te su proslijedene nositelju zahvata i ovlašteniku da ih u nju unese.

"Cim se ti prijedlozi unesu, studija se upucuje na javnu raspravu, koja se sastoji od javnog uvida u trajanju od mjesec dana i javnog izlaganja studije u mjestima Labin i Kršan", odgovorili su nam iz tog ministarstva na pitanje o nastavku aktivnosti.

Tijekom javne rasprave, pojasnio je predsjednik strucnog povjerenstva dr. sc. Nenad Mikulic, inace ravnatelj Uprave za procjenu okoliša i industrijsko zagadenje u ovome ministarstvu, bit ce razmotreno i još uvijek dubiozno pitanje može li se i kako TE Plomin III uopce graditi u gabaritima kakve predlaže HEP.

Poznato je da HEP u kompleksu plominskih termoelektrana želi postojecu "jedinicu" snage 125 megavata, koja 2015. mora prestati s radom, zamijeniti "trojkom" od 500 MW koju bi takoder pokretao ugljen, što je u evidentnoj koliziji s važecim Prostornim planom Istarske županije koji za sve "plominke" zajedno dozvoljava maksimalno 335 megavata (samo "dvojka" ih ima 210), a za novu ("trojku") nalaže kao obavezan pogonski energent plin.


Podijeli: Facebook Twiter